Kultúra

2017.02.04. 11:25

Fotókon az éjszakai égbolt csodái

Balatonfűzfő – A természeti és épített környezet éjszakai égbolttal alkotott harmóniája jelenik meg Ladányi Tamás asztrotájképein, hangzott el a fotókból nyílt tárlat megnyitóján.

Marton Attila

A nemzetközileg is elismert asztrofotós munkáiból Öt kontinens csillagai címmel nyílt kiállítás a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtárban. Kocsis Antal amatőr csillagász megnyitójában az alkotót méltatva kiemelte, világszínvonalú képeket készít, amit az is mutat, hogy a NASA többször tőle választotta a nap csillagászati képét. Hozzátette, igyekszik a legtermészetesebb módon elkészíteni és kidolgozni fényképeit, amelyen a tájak, az épített környezet és az éjszakai égbolt összhangja jelenik meg.

Ladányi Tamás asztrofotós a megnyitón tárlatvezetést tartott Fotó: Pesthy Márton

A megnyitón Ladányi Tamás tartott rögtönzött tárlatvezetést. A közel harminc fotón balatoni és pannonhalmi holdkelte, a veszprémi Szent Mihály székesegyházat és egy látványos holdnyugtát ugyanarra a képre komponáló fotó mellett olyan különleges felvételek is láthatók, mint a Himalájában vagy az Andokban szintén éjszaka készített, de a holdfény és a hosszú exponálás miatt szinte nappali világosságban megjelenő hegycsúcsokat ábrázoló fotó.

A tárlat anyagában szerepel a Nap egy év alatt megtett égi pályáját egy felvételen megjelenítő kép, valamint a Vénusz és Nap együttállását a Somló felett bemutató fotó is.

A kiállítás megtekinthető február 24-ig, az intézmény nyitva tartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!