Kultúra

2012.06.25. 04:23

Föld, víz, tűz, levegő: agyagba álmodott érzelmek a sümegi galériában

Sümeg – A barokk kisvárosban ismét szép kulturális programmal ajándékozták meg a közönséget a minap. Ezúttal Oszkai Réka keramikus alkotásaiból nyílt kiállítás az Impresszió Galériában.

Szijártó János

A tárlatot Dessewffy Zsuzsa nyitotta meg. Az írónő beszédében kiemelte, hogy az alkotó a saját érzéseit mintázza meg alkotásaiban. Nem másolja az emberarcokat, maga alkotja meg azokat. A munkákból érződik Réka érzékeny lelke, kiegyensúlyozott, boldog lénye, tette hozzá. Amint az elhangzott, Oszkai Réka világa sárból építkezik. Tulajdonképpen a sár (a föld) az egyik őselem. ősi, mint a fazekasság, amely az ember egyik legrégebbi és egyben a legszebb művészeti megnyilvánulása. Valamenynyi szép, egyszerű, dekadencia nélküli sugárzó alkotás.


Mindegyik azt szolgálja, hogy kiléphessünk a tündérvilágba a mindennapos taposásból és a lelki nyomorúságból. A sár újrateremtésének autonómiája nem a poklon, hanem annak elemén, a tűzön keresztül született meg a kerámiákban. Sok, különböző arcú Oszkai Rékát láthatunk. Valamennyi szép, egyszerű, dekadencia nélküli sugárzó alkotás. – A föld az egyik őselem, ősi, mint a fazekasság, amely az ember egyik legrégebbi és egyben a legszebb művészeti megnyilvánulása, az elemek játéka. Az alkotások megszületéséhez szükséges a víz, hogy formázható legyen az agyag, kell levegő, hogy száradjon és legfontosabb a tűz, hogy maradandóvá váljon. Ötödik elem a kreativitásom. Ilyen egyszerű az én világom, vallja magáról





2004 óta több mint 35 helyszínen mutatkozott be az alkotó. Tapolcán, Szentkirályszabadján láthatták a babákat idén, de sok helyen találkozhat vele a közönség még az év végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!