Kultúra

2017.02.23. 18:40

Nemcsak betyárkodni, de adni is szeretnek a Hunyadi hagyományőrzők

A Hunyadi Hagyományőrző Egyesület 1997-ben alakult. Tagjai környékbeli lótartók, állattartók. Céljuk az állattartási hagyományok őrzése, ápolása és megismertetése.

Szendi Péter

Ehhez a kultúrához tartoznak a pásztorok mellett a betyárok is, akik nagyrészt maguk is pásztorból lettek betyárrá, illetve ide kapcsolhatóak a Hunyadi huszárok. A 13. Hunyadi honvéd huszár-ezred az önálló magyar állam honvéd haderejének elsőnek felállított huszárezrede volt 1848 őszén. Legénységi állományukba nagy számmal soroztak lovas pásztorokat, hiszen az ő kiképzésük volt a legegyszerűbb, lévén, hogy a lóhoz és valamelyest a fegyverekhez már értettek. Egyenruhájukban és részben fegyverzetükben is megjelent ez a jelleg: csákó helyett pörge kalapot, sujtásos dolmány helyett Viktória-dolmányt, menetöltözetben pedig gyakran sötétkék bőgatyát viseltek. Fegyvereik között helyet kapott a fokos, néhány egységnél a karikás ostor is. A lovasi egyesület alakulásakor a tagok ennek az ezrednek az egyen-ruháját öltötték magukra.

- A Hunyadi Hagyomány-őrző Egyesület tagjai az elmúlt évben is folytatták hagyományőrző tevékenységüket. Számunkra a tavalyi év két legnagyobb eseménye a május 24-én általunk megrendezett pásztortalálkozó, valamint a november első hétvégéjén tartott III. Bakony Expón történő megjelenés volt. A pásztortalálkozót idén Kapolcson rendezik meg, ahol a pásztorok az év során szerzett tapasztalataikat, problémáikat oszthatják meg egymással.

A fegyverekhez és a lóhoz értő lovas pásztorok kiképzése volt a legegyszerűbb

- Jó hangulatú napot töltöttünk együtt, a fiatalabb generáció képviseletében egyesületünk a felajánlott birkahúsból finom vacsorát kínált - eleveníti fel az elmúlt évet Firtl Márta, a lovasi egyesület egyik tagja.

Savanyú Jóska bakonyi betyár halála 109. évfordulójának tiszteletére idén is ellátogattak Tótvázsonyba egy lovas túra keretében, ahol Dávid László barátjuk vendégei lehettek. A túra találkozási pontja Nemesvámos volt, ide érkeztek a betyárok és a pásztorok a környező településekről, ahol Kripli János sírjánál is megemlékeztek.

A veszprémi expón az egyesület tagjai pásztorpróbákat mutattak be: az ostorozást, a nyúldobást és a pányvavetést. Főként gyerekek
állták ki mindhárom próbát, majd a pásztortotó kitöltésével az egész család megmérette tudását. Aki mindezt teljesítette, oklevelet és pecsétet kapott a lovasi betyároktól.

Idén az éves rendezvényeik mellett igyekeznek tevékenységüket továbbfejleszteni. Hagyományaink életben tartása érdekében szeretnének élni az idei év pályázati lehetőségeivel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!