Kultúra

2017.05.03. 15:10

Fiatal művészek mutatkozhattak be egykori iskolájuk jóvoltából

Pápa – Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezte meg továbbtanuló növendékeinek hangversenyét és kiállítását az 1999-ben létrejött Allegro Alapfokú Művészeti Iskola.

Laskovics Márió

Az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) továbbtanuló növendékeinek hangversenyére és kiállítására várták az érdeklődőket április 28-án, pénteken az Immánuel Közösségi Házban. Az első alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezett programon Szili Gabriella igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, s mutatta be büszkén a fiatal előadókat, alkotókat. Győri Dániel és a Somló Banda, Karcsai Mirtill, Molnár Dóra és Erika, Orosz Anett, Ónodi Kristóf és Marcell hangszeres fellépéseit jól egészítették ki a 2005 óta működő képzőművészeti tagozat művésztanára, Katona György három tanítványának – Horváth Judit és László, Szűcs András - képei.

Szili Gabriella igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, s mutatta be a fiatal előadókat, alkotókat

- Iskolánk történetében most jött el az idő, hogy egykori tanulóink beértek, képzett művésszé váltak. Csodás dolog, amikor egy tanár zenei pályára tudja irányítani növendékét. Fellépőink nem pápaiak, mindannyian a környező falvakból származnak – mondta el az 1999-ben magánkezdeményezésként létrejött, napjainkban a vidéki művészeti oktatás lehetőségét huszonkét telephellyel megteremtő Allegro AMI igazgatóhelyettese, Hegedűsné Szabó Éva. Hozzátette, az intézménynek jelenleg 375 általános és középiskolás korú diákja van, amiből 220-an zenélnek.

Az első sorban középen Hegedűsné Szabó Éva igazgatóhelyettes, a falon a kiállított alkotások egy része

A bébi Karcsai Mirtill olyan családban nőtt fel, ahol korábban senki nem foglalkozott zenével. A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium elballagó diákját anno a csóti iskolában érintette meg a komolyzene szeretete, a következő tanévét már a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán kezdi meg.

Karcsai Mirtill Telemann A-moll szonátájának első tételét adta elő

- Hét éves koromtól itt tanultam, nagyon pozitívan gondolok vissza a heti két alkalomra. A tanáraim sokat segítettek abban, hogy a szombathelyi középiskolába felvételizhessek, megadtak minden alapot és lehetőséget erre. A jövőben fuvolaművész szeretnék lenni, zenekarban játszanék és esetleg oktatnám is - számolt be az Allegro AMI-ban töltött éveiről az ifjú fuvolista.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!