Kultúra

2015.11.16. 17:41

Felfigyeltek rá - A tehetséges Norbertnek édesapja a példaképe

Veszprém - A pályakezdő roma zenész tehetségnek, Bogdán Norbertnek nemrég jelent meg azt első lemeze.

Balla Emőke

A huszonöt éves roma fiatal Nagykanizsán született, jelenleg Budapesten él. Tízéves kora óta énekel és gitározik. A felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központba 2011-ben vették fel, három évig  tanult az intézetben. Bogdán Norbert tehetségére többen felfigyeltek. Muzikalitása, a melódiákra való fo-gékonysága kivételes. Egyedi zenei világa a roma és magyar folk, a balkáni népzene és roma népzene, a dzsessz és a popzene elemeinek sajátos ötvözetére épül. Lovári és beás nyelven beszél és énekel is a magyar mellett.

- Édesanyám oláh cigány, édesapám beás. Beás dzsessz népzene nincs még Magyarországon. Talán ettől különbözik másokétól az én stílusom. Az első lemezem nemrég jelent meg, ez régi álmom volt. Nagyon sok visszajelzést kapok. Azt vettem észre, hogy elsősorban nem az én korosztályom, hanem a nálam idősebbek kedvelik ezt a zenét. Azt mondják, nagyon jó, kellemes zene, hosszan lehetne még hallgatni.

Bogdán Norbert egyedi énekhangja magával ragadja a közönséget. Veszprémben is fellépett
Fotó: Penovác Károly

Bogdán Norbert sok szerzeményt kapott édesapjától. Ő hagyományőrző cigány népzenével foglalkozott, rengeteg dalt írt, fiának is adott.

- Édesapám nagy példa-képem, illetve Snétberger Ferenc, akinek szintén sokat köszönhetek. A család egyik barátja ajánlotta, hogy próbáljam meg a felvételit a Snétberger központba. Az első benyomásom az volt, hogy nem megyek be felvételizni; láttam a nagy művészeket és nem mertem. Az viszont jólesett, mikor a felvételin eljátszottam egy kis darabot, kérték, hogy énekeljek, utána még egyet. Hálás vagyok a tanároknak, sokat kaptam tőlük.

Bogdán Norbert 2011 óta több mint 200 fellépésen vett részt. A pop, a világzene, az autentikus roma népzene területén egyformán otthon érzi magát. A feldolgozásokat és saját szerzeményeit is egyéni hangzásvilága, finom hangszerelése és egyre jobban csiszolt stílusa teszi összetéveszthetetlenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!