Kultúra

2016.10.13. 12:03

Fehérlófia Veszprémben - Felújította a mesejátékot a Pannon Várszínház

Veszprém – Fehérlófia minden veszedelem és kihívás ellenére kutat és harcol, hogy végre béke legyen a birodalomban.

Kutasi Zsófia

A Fehérlófia az egyik legősibb magyar népmese, melyben a mindentudó sámánasszony Fehérló gyermeke, Fehérlófia ered az elrabolt királykisasszony, Hajnal nyomába. Barangolása során minduntalan beleütközik három ügyefogyott gazfickóba, Kőmorzsolóba, Fanyűvőbe és Vasgyúróba s a talányos Bakaraszba. De még három rettenetes sárkány is útját állja. Sok küzdelem, rejtélyek és titkok megfejtése után helyreáll a rend - ám addig számtalan izgalom adódik. A népmese feldolgozását, Asztalos István - Rossa László zenés mesejátékát állította újra színpadra a Pannon Várszínház Vándorfi László igazgató rendezésében.

2008-ban volt a premier, közel négy év után vették újra elő a darabot. Vándorfi László elmondta, a Fehérlófia már igazolta magát a gyerekközönség előtt, a cél, hogy az újabb generációk is találkozhassanak a művel. Az előadás maga nem változott, új szereplőként lépett be Baranyi Emma, Hajnal, Lenchés Márton egy rabló szerepében, valamint Farkas Rebeka, Dudi Viktória és Iker Bianka. A szereposztás gerince a régi; Fehérlófia: Szelle Dávid, a király / Bakarasz: Kiss Dávid, Vasgyúró / Ezüstsárkány: Molnár Ervin.

Vándorfi László szerint a darab erőssége, hogy széles korosztályt megszólít; az óvodások, iskolások is élvezik. A három rabló viszi a prímet, hiszen a legtöbb poént rájuk írták, de Bakarasz karaktere is erős és sok komikus helyzetet visz. Így kétségtelenül Molnár Ervin és Kiss Dávid van a középpontban, akik remekül élnek a komikus karakterek adta lehetőségekkel.

Az előadáson nem csak nevetni lehet, hiszen egyben tanulságos is. Szép szál az apa gyerek kapcsolata, amely arról is szól, hogyan lehet átadni a tudást, tapasztalatot, szeretetet. A romantika, a szerelem és végül a jó megérdemelt győzelme sem maradhat el. Az ősi motívumok, néphagyományok mellett nagyon mai, a jelen korosztály, fiatalok és idősek számára is élvezetes előadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!