Kultúra

2017.08.08. 17:30

Horányi Juli szerint nem könnyű a tehetségeknek - Turnéra indul a "Boldogság"

Nem csak a fényről, csillogásról szól ez a szakma, aki ezt elkezdi, annak túl is kell élnie, mert bizonyos szempontból hasonlóan működik a zenei ipar, mint régen.

Varga Róbert

Cserháti Zsuzsát ma is óvni kellene, nem szabad feladni mindazt, amiben hisz az ember - mondta Horányi Juli, a népszerű énekesnő, aki az Esztergomi Várszínházban idézte meg a legendás művész szellemiségét Boldogság című rendhagyó előadásával. A produkciót felállva tapsolták meg a nézők azon helyszínen, ahol 2002-ben utoljára láthatták színpadon a tragikus sorsú előadót.

Horányi Juli emlékezett, tisztelgett a nagy énekesnő és egyik példaképe előtt Esztergomban. Nem utánozni akarta a legendás előadót, mert szerinte ő egyszeri és megismételhetetlen hangi adottságú és tehetségű művész volt. Inkább a lelkéből szerette volna átadni mindazt, hogy mit is jelentenek számára 2017-ben ezek a dalok, emlékek.

Ő gimnazistaként a várszínházban találkozhatott Cserháti Zsuzsával, aki akkor már zárkózott és melankolikus volt, látszott rajta, hogy nehéz sorsa, betegsége nem tette életvidámmá. A fiatal lány számára azonban ez a néhány vele töltött perc is meghatározónak bizonyult. Akkor még nem sejtette, hogy később ugyanabban az öltözőben ülve ő idézheti meg Cserháti Zsuzsa szellemiségét azon a színpadon, ahol utoljára láthatták a nézők.

Érdekszövetségek ma is léteznek a zenei piacon, mondta Horányi Juli
Fotó: Szamosvári Zsolt

Ebben segítségére volt Dénes Viktor rendező, aki dramatizálta és színpadra állította a színházi előadást, valamint két tehetséges színművész, Märcz Fruzsina és Ágoston Péter. A produkcióban felidézték Cserháti Zsuzsa pályafutásának fontosabb dalait, állomásait, fordulópontjait - kétszer is megjelent kivetítőn Erdős Péter, az egykori hanglemezgyártó vállalat ura, a magyar popcézár , aki kijelentette, hogy Cserháti nem kiemelkedő énekesnő és ezért vokálozni küldte volna a Neoton együttesbe... A szövegkönyv valós interjúk, dokumentumok felhasználásával készült. Így látható, hogy mi volt az ára, a következménye a magasságnak és mélységnek Cserháti életében.

Az Esztergomi Várszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös előadásának különlegességei közé tartozik, hogy megjelenítették Eperjes Károlyt és Charlie-t is, a zenekarban pedig Miklós Milán basszusgitározott, akinek az édesapja, Miklós Tibor írta a Boldogság, gyere haza című szám szövegét és sok Cserháti-dal szerzőjeként is ismert volt.

- Több emlékest, műsor, összeállítás is készült már róla az elmúlt évtizedben. Filmet még nem forgattak az életéről - pedig biztos érdekes és tanulságos lenne -, s mi azért is döntöttünk a dokumentarista feldolgozás mellett, mert így talán jobban felerősíthető és megmutatható az ő szomorú művészsorsa, az összes küzdelme önmagával, a világgal. Zsuzsának most is fogni kellene a kezét, mert azok a jelenségek, amelyek jellemezték az akkori zenei ipart, ma is ugyanúgy fellelhetők, csak másként.

Erdős Péterek ugyan már nincsenek, de érdekszövetségek mentén szerveződő piaci magatartással, előítélettel azért találkozhatnak az előadók. Kinek a számát játsszák a rádiók, tévék és kinek marad az internet vagy a kis klubkoncertek. Ezért fontos, hogy a fiatal tehetségek diplomatikusan, alázattal, de határozott értékrend mellett járják az útjukat, alakítsák ki üzeneteiket, világukat. Küzdjenek, ne adják fel soha és használják ki a pályázati lehetőségeket. Például Zsuzsa erre képtelen lenne - összegezte gondolatait Horányi Juli, aki a 2014-es X- Faktor második helyezettjeként is érzi, hogy nem könnyű ma sem az énekesi, előadói pálya.

Ő most készíti új lemezét a Cseh Tamás Program támogatásával, tizenkét friss dal szerepel majd a korongon. A Boldogság című előadással pedig a tervek szerint országos turnéra indulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!