Kultúra

2016.08.17. 15:25

Észt mintára szerveztek kávéházi napot a Jeruzsálemhegyen

Veszprém - A Finnugor kulturális főváros programsorozat részeként szerveztek kávéházi napot a jeruzsálemhegyi városrészben.

Balla Emőke

Az Észtországban nagy népszerűségnek örvendő, ám Magyarországon még ismeretlen kávéházi napot Veszprémben is megvalósították. Az ötletgazdák, Rácz Nóra és észt férje, Alari Kruusmaa elmondták, nyaranta havi rendszerességgel a kisvárosok (vagy nagyobb városok városrészei) kijelölnek egy-egy kávézó napot, amikor a házigazdák megnyitják kertjeiket, saját készítésű finomságokkal, süteménnyel, üdítővel, kávéval vendégelik meg a betérőket. Ez jó alkalom arra, hogy találkozzunk barátokkal, ismerősökkel.

Veszprémben a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör vállalta, hogy otthont ad a kezdeményezésnek. Négy kert nyitotta meg kapuit, várta a vendégeket. Heiter Sándor, a baráti kör elnöke elmondta, azért tartja jónak a kezdeményezést, mert azzal, hogy megnyitjuk kertjeinket, nem zárkózunk be kapuk és kerítések mögé, találkozhatunk, beszélgethetünk egymással, kapcsolatokat alakíthatunk ki. Lehet, hogy a betérővel barátok vagyunk, csak még nem volt időnk egymással találkozni, közölte. A szombati programra is érkeztek a város minden részéből, sőt, távolabbról is.

Finn süteményekkel gazdagon terített asztal várta a vendégeket a Jeruzsálemhegy egyik kertjében  Fotó: Zwicker Tamás

Jakab Gábor és Varga Zsuzsa nagyváradiak, a fiatal lány Debrecenben tölti európai önkéntes szolgálatát. Veszprémi városnézésüket ezzel a programmal kezdték. Ahogy mesélték, interneten látták a jópofa kezdeményezést, izgalmas újdonságnak tartották, úgy gondolták, mindenképpen ki kell próbálniuk. Véleményük szerint a program összehozza a város közösségét, a családokat. Tetszett nekik a hely, a sütik is ízlettek. Végigjárták a helyszíneket, Veszprém nevezetességeinek megtekintésére, a várra és az állatkertre csak másnap jutott idejük.

A négy kertben gazdagon megterített asztalokkal várták a vendégeket. Tizenhárman sütöttek finn, észt és magyar süteményeket. A baráti kör központjában működő finnugor kávéházban meg lehetett kóstolni a tonhal salátát, az árpalepényt, a ribizlis darahabot, a kali nevű üdítőt, de a fahéjas csigához hasonló finn korvapuusti át és a mézeskalácsot, a piparkakku -t is. Az észt hosszú kávé mellett magyar presszó kávét fogyaszthattak a résztvevők, de fogyott a limonádé, a hűsítő is. A szervezők az időjárásra sem panaszkodhattak, hiszen a délután alkalmas volt a kertben ücsörgésre. Sokat itt találkoztak először, alakítottak ki kapcsolatot, barátságot. Többen megfogalmazták, a remek kezdeményezést folytatni kell, a kávéházi napot jövőre is megszervezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!