Kultúra

2017.01.13. 20:10

Értékőrzés a járás településein

Pápa, Külsővat, Bakonyjákó - A pápai járás településein milyen módon szólítják meg a helyi közösséget, hogyan őrzik meg és örökítik tovább a helyi értékeket a fiatalabb nemzedék számára? - ezekről a kérdésekről folyt hasznos gyakorlat- és tapasztalatcsere a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMTT) legutóbbi kaszinóján.

Laskovics Márió

A Kékfestő Múzeumban tartott összejövetelen a társaság megjelent tagjain kívül a járás falvainak meghívott polgármestereit, a települési értéktárakért, a községek értékmegőrzéséért tenni vágyókat Baloghné Uracs Marianna, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője köszöntötte.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora Mátyus Aliz író volt. A bemutatkozó kör után a résztvevők elmesélték, mire a legbüszkébbek a 2016-os évből és/vagy mi az a településbeli esemény, amire egy külföldi vendégüket elvitték volna.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság a Kékfestő Múzeumban tartott kulturális kaszinót, melyen a jelenlévők arról is meséltek, mire a legbüszkébbek a 2016-os évből  Fotó: Laskovics Márió

- Élménnyé az lett bennem, egyben büszkévé is az tett, hogy a négy külsővati származású, Pápán diákoskodó Körmendy lány közül ketten, Körmendy Kinga könyvtáros, kézirattáros, kodikológus és Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul megtiszteltek figyelmükkel. Még azt is megtették, hogy közösen terveztek velem Külsővat és Pápa érdekében, ahonnan elszármaztak - fogalmazott Mátyus Aliz.

- Számomra az elmúlt év legnagyobb élménye az volt, hogy huszonöt éves lett az önkormányzat, és ez jelentős volt mind a község, mind az én életemben is. Az alkalomra emlékművet állítottunk Horváth Balázs egykori belügyminiszter tiszteletére, aki a községben gyerekeskedett, itt kezdte el iskoláit. Mivel ő volt az önkormányzati törvény beterjesztője, ezért úgy gondoltuk, hogy ez méltó megemlékezés róla - mondta el a Napló kérdésére Aczél Péter, Külsővat polgármestere.

- A tavalyi esztendőben nagyon beleástam magam az értékgyűjtésbe a községben és azon kívül is. Horváth Zsolttal együtt dolgozva a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány szervezésében kétszer jártam a Csallóközben értékgyűjtésen, ami hatalmas élmény volt számomra. Huszonöt települést kerestünk fel negyvenen, az értékgyűjtési munkáról és a településeken talált értékekről pedig készül egy DVD, valamint egy könyv is - nyilatkozta lapunknak a tizenöt éve Bakonyjákón élő Kis Katalin, a helyi önkormányzat kulturális munka-társa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!