Kultúra

2016.04.26. 18:50

Énekkari találkozó

Balatonalmádi - Horvátországi magyar kórus vendégszerepelt a településen, a balatonalmádi vegyeskar néhány hónap múlva viszonozza a látogatást.

Marton Attila

A vörösmarti kar a Balatonalmádi Kórus meghívására érkezett háromnapos látogatásra, a programot az önkormányzat is támogatta. Bisztricán Hajnalka polgármester, kórustag elmondta, a megyénkben töltött napok alatt Veszprémben kirándultak, Balatonalmádiban tettek sétákat.

Nagy sikert aratott a koncerten a horvátországi Vörösmartról érkezett női kórus műsora Fotó: Stiger Ádám

A kórusok a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban adtak egyórás koncertet a napokban. A program elején Halas Adelaida énekelt népdalokat, majd a vörösmarti József Attila Kultúregyesület női kara lépett fel. Az együttes 2003-ban alakult Horváth Pécsi Mária vezetésével. Műsorukban több szakrális mű mellett egy palóc népdalt is előadtak autentikus nyelvjárásban. A bevezetőben elhangzott, a kórus számos megmérettetésen vett részt, több kórusversenyen aranyérmet nyertek, az együttes Balatonalmádiban is nagy sikert aratott.

A házigazda kórus műsora két részből állt: az elsőben magyar zeneszerzők, így Farkas Ferenc, Petrovics Emil, Kodály Zoltán és Karai József művei hangzottak fel. A klasszikus magyar kórusműveket követően zenei kíséretekkel - gitár, tangóharmonika, dob - könnyedebb stílusú dalokat énekeltek. A koncert zárásaként Edith Piaf Padam Padam című dalát adták elő közösen az énekkarok, majd ráadásként a közönséget is bevonva a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal hangzott fel. Érdekesség, hogy a program elején előadott négy kórusművet énekli az almádi kórus május elején a budapesti Erkel Színházban rendezendő Dalárünnepen, mondta Kovácsné Nagy Márta kórusvezető. A karnagy két éve vezeti az énekkart, azóta ez volt az első alkalom, hogy külföldi kórussal vették fel a kapcsolatot. A vegyeskarba minden énekelni szerető helybélit várnak.

A két kórus a közös koncert mellett közreműködött a Szent Imre-templomban tartott vasárnapi misén is. Az almádi vegyeskar nyár végén viszonozhatja majd a horvátországi vendégek látogatását, ugyanis a vörösmarti együttes meghívta a Balaton-parti város énekkarát a harmadik nemzetközi kórustalálkozóra, mondta Horváth Pécsi Mária karnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!