Kultúra

2017.06.09. 17:40

Emlékek íze - Felfedezi a régi családi recepteket

VESZPRÉM Emlékek íze címmel tartott előadást Neubauer Judit szakács, gasztroblogger a Laczkó Dezső Múzeumban a napokban.

Marton Attila

Az intézmény az Étek/Élet - ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból címmel tavaly nyílt kiállításhoz kapcsolódva múlt heti rendezvényén az ételfotózásról tudhattak meg érdekességeket a látogatók, most a gasztroblogolás volt terítéken.

Az előadó arról beszélt, annak ellenére, hogy a családjáé Veszprém egyik legpatinásabb étterme, a gasztronómia iránt sokáig nem érzett elhivatottságot. Közgazdászként végzett, és egy multinacionális cégnél dolgozott a diploma megszerzése után, rövidesen azonban feltámadt benne a gasztronómia iránti tanulási vágy: előbb szakácsképzést végzett, majd New Yorkban a kenyérsütésről tanult. A pékszakma helyett végül mégis a szakácsművészetet választotta: szakácstanoncként töltött el több hónapot egy avignoni étteremben, majd a provence-i hatásokat felhasználva bisztrót nyitott Budapesten.

Neubauer Judit (balra) a múzeumkertben tartott előadásán bodzaszörppel és házi készítésű süteménnyel lepte meg a rendezvényre látogatókat Fotó: Balogh Ákos

Két év után kalandvágyból ismét külföldre költözött, Málagában dolgozott péksegédként, és saját rovatot kezdett az egyik hazai magazinban, amelyhez fotózni is megtanult. Spanyolországból hazatérve egy bakonyi faluban telepedett le, ahol kertet művel, blogot ír, fotóz és főz: főként hazai ételeket. Régi szakácskönyveket gyűjt, és kipróbál belőlük fogásokat, valamint családi recepteket készít el. Mindennapjairól, de elsősorban a főzésről, a gasztronómiáról másfél éve vezet blogot Emlékek íze néven. Ahogy fogalmazott, a nagyvárosi lét után a természettel összhangban tölti mindennapjait egy olyan helyen, ahol lehetőség van megélni az élet apró örömeit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!