Kultúra

2015.05.15. 09:18

Emberi sorstragédiák a vásznon – Bemutatták a Csonka délibáb című játékfilmet

Pápa - Az ötvenes évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborokba hurcolt családokról szól a Csonka délibáb című magyar játékfilm, melynek országos premierjét a pápai Petőfi moziban tartották.

Polgár Tibor

A Pápa Városi Televízió, a Forrás Film és a Soproni Petőfi Színház együttműködésének legújabb mozgóképes gyümölcsére számos érdeklődő kíváncsi volt a helyi filmszínházban. A témájából fakadóan hiánypótlónak is nevezhető, színvonalas alkotást vastapssal fogadta a közönség. A jól működő koprodukciónak ez már a negyedik tévéfilmje: 2008-ban forgatták az elsőt, melynek a Morcogi vitéz című mesejáték adta az alapötletét, ezt követte a Danilo Kis elbeszélései nyomán készült A napfényben fürdő kastély, majd pedig a holokauszt-témát feldolgozó Képtelen történet.

– A Csonka délibáb az ötvenes évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborokba hurcolt családokról szól. 1950–1953 között több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, elhurcolták őket. A hatalom elvette a földjüket, megalázó körülmények közé kényszerítette őket a munkatáborokban. Télen-nyáron juhhodályokban laktak, embertelen körülmények között. Ott, abban az időszakban sok család élete változott meg, tört ketté. A Csonka délibáb egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, a kitelepítések lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig – mutatott rá Pataki András, az alkotás producere, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. Hozzáfűzte: erről a mai napig kényes és kibeszéletlen történelmi kataklizmáról eddig kevés film készült.

Mint mondta, a Csonka délibáb az eddigi legnagyobb horderejű vállalkozásuk. A 70 perces mozgókép elkészítésének költségei meghaladták a bruttó 120 millió forintot, melyhez nagymértékben hozzájárult a Nemzeti Média- és Hírközlés Hatóság Fehér György-pályázatán elnyert 80 millió forintos támogatás. A forgatókönyvet Lukács József színművész azonos címmel megjelent dokumentumregénye alapján Ozsda Erika és Németh Ervin dramaturg írta. A történelmi hűség érdekében a film készítői folyamatosan konzultáltak Hantó Zsuzsa és M. Kis Sándor történésszel. Pataki András megjegyezte, nem arra törekedtek, hogy teljes egészében, pontról pontra átültessék mozgóképre az alapanyagban foglaltakat, dokumentumfilm helyett a kezdetektől fogva játékfilmben gondolkodtak.

– A Soproni Petőfi Színház társulatának csaknem egésze játszik a filmben, továbbá a főbb szerepekben többek között Schubert Éva, Bánsági Ildikó, Dörner György és Pelsőczy László látható. A film főszerepét Heim Vilmos soproni gimnazista játszotta, az apát Mezei Zoltán, az anyát pedig Marjai Virág. A teljes szereplőgárda csaknem 250 fős volt – tudtuk meg a producertől. A Csonka délibábot Bozsogi János rendezte, a film technikai elkészítéséből oroszlánrészt vállalt a Pápa Városi Televízió három szakembere: Mike László operatőr, Varga András vágó és Édl Krisztián Péter segédoperatőr. A film jelentős részét 2014 nyarán, alföldi helyszíneken forgatták, de néhány jelenet felvétele januárra maradt. Az utómunkálatokat idén végezték el.

A premier szépszámú érdeklődőt vonzott a Petőfi moziba, melynek előterében forgatási fotókat is megtekinthetett a közönség. A Csonka délibábot ősszel műsorára tűzi majd a Duna Televízió és a Pápa Városi Televízió is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!