Kultúra

2017.07.15. 14:46

Elmozdulások térben és színben - Megnyílt Maurer Dóra kiállítása

Veszprém – A magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb alkotója, Maurer Dóra képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Vass László Gyűjteményben szombaton.

Marton Attila

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, A megfigyelés tárgya című tárlat az év kiállítása Veszprémben, a vernisszázs a művészetet és az alkotót is ünnepli.

Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének vezetője megnyitójában arról beszélt, Maurer Dóra pályája elején fekete-fehér rézkarcokat készített, később párizsi útja után vált egyre inkább a színek és a fények megfigyelőjévé. Hozzátette, a kiállítás az alkotó valamennyi festészeti korszakát érinti, így a mozdulás-elmozdulás kérdését, a színes vonal és a festett színes medenceforma közötti különbséget.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas képzőművész újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kiállítás anyagát a kisebb térnek megfelelően válogatta, elsősorban a szín és fény koncepciója mentén. Hozzátette, pályáján az 1970-es évek elejétől vált egyre érzékenyebbé a szín változásaira, a színek nyelvére. Az alkotó megjegyezte, a veszprémi tárlaton több olyan munka is helyet kapott, amely kiállításon korábban még nem volt látható.

A művészettörténész a Reggel, délben, este – Hommage á Monet című sorozatot emelte ki megnyitójában, úgy vélte, ez az az életmű egyik kulcsdarabja. A hat fénykép különféle napszakokban mutatja be ugyanazt az esőcsatornát. Ahogy Monet-nál a roueni katedrális megfestésekor nem az építészeti részletek, hanem a színes fény vált a kompozíciók legfontosabb elemévé, itt is azt követheti a befogadó, hogy a fény mennyire alakítja át a szilárd halmazállapotú tárgyak látványát. – Ahogy Maurer Dóra kikeveri a színes fényt, mérhetetlen szabadságát mutatja meg – zárta megnyitóját a művészettörténész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!