Kultúra

2016.09.28. 15:48

Elkerülnek Bernar Venet alkotásai a városból

Veszprém- A Bizonytalan vonalak még jövő tavaszig látható a belvárosi körforgalomban, Bernar Venet többi alkotása azonban elkerül a megyeszékhelyről.

Forgács Ádám

- A veszprémiek a kezdeti idegenkedés és meghökkenés után megszerették a műveket és azok a mindennapjaik részévé váltak. Akik tavaly nyáron ellátogattak a Modern Képtár - Vass László Gyűjteménybe és megtekintették Bernar Venet kiállítást, esetleg személyesen is találkoztak a világhírű művésszel, könnyen megérthették az alkotó gondolkodásmódját és talán azt is, hogy mitől olyan népszerű ő, Sydneytől- Koppenhágáig – nyilatkozta a Naplónak Áfrány Gábor képzőművészeti referens, a veszprémi Művészetek Háza munkatársa.

Hozzátette: a Kolostorok és Kertek Rendezvényhelyszínről a Rendezetlen ívek című szobor hamarosan Franciaországban kerül felállításra. A Harmat utca végéről és a Vass gyűjtemény udvaráról a művek Nyársapátra kerültek vissza a Szalai Fémmegmunkáló Kft. telephelyére, ahol a műveket készítették. - A hatalmas acélszobrokat targoncák és daruk segítségével már-már akrobatikus megoldásokkal pakoltál fel a teherautókra. A felállításuk, legalábbis a Művészetek Háza munkatársainak nagyobb fejtörést okoztak, szétszedni már ehhez képest rutinmunka volt. Meg persze sok szervezés – jegyezte meg Áfrány Gábor.

Tájékoztatása szerint a Bizonytalan vonalak című mű – amit a köznyelv csak Spirálként emleget - a Budapest úti körforgalomban reményeink szerint még 2017 tavaszáig még látható lesz.- Bernar Venet két kisebb munkája, már a Vass László Gyűjtemény tulajdona, ezek bármikor megtekinthetőek a galériában. Sajnos, akik nagyobb méretű műveket akarnak látni Venet-től, annak ezután Párizsba, New Yorkba, vagy Tokióba kell elzarándokolnia – mondta Áfrány Gábor.

- Szívesen mozdítjuk ki a tárlatokat a galériák klasszikus fehér falai közül, a Veszprémben sétálók, az egyik központi aluljáróban – a Szilágyi László Utcagalériában - láthatnak például kiállításokat. Most Albert Ádám munkái vannak ott kiállítva, a jövő hónapban Szilágyi László emlékére tervezünk sokszereplős tárlatot. Egyébként mindig van egy-két név és rengeteg ötlet a jegyzetfüzeteinkben. Járjanak nyitott szemmel a városban! – hívta fel a figyelmet a képzőművészeti referens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!