Kultúra

2015.08.22. 08:49

Elképesztő tömeget vonzott a Vaszary Galéria legújabb tárlata

Az épületbe be sem fértek az érdeklődők, sokan a kertben, kivetítőn követték a megnyitót. A legjobb 19- 20. századi magyar festők alkotásaiból ilyen válogatás húsz éve nem volt.

Prevics Éva

Rippl- Rónai, Lugossy, Wahorn, Gulácsy, Aba-Novák - 47 magyar festőművész 47 képe látható mostantól január 3-ig a balatonfüredi Vaszary Galériában. A képeket a galéria magángyűjteményekből és nyolc hazai intézmény anyagából válogatta össze. A kiállítás kurátora Kovalovszky Márta művészettörténész, a tárlat az ő tíz éve megjelent „A modern magyar festészet remekei”című könyvén alapszik.

A kiállítást eredetileg Radnóti Sándor nyitotta volna meg. Az esztéta azonban nem tudott eljönni, ezért szavait a galéria kurátora, Geskó Judit tolmácsolta. Azt mondta: Magyarországon alkotó, magyar festők műveit láthatjuk. A tárlat a magyar piktúra provincializmusból való kirobbanását mutatja be. A találkozást egy festménnyel semmilyen reprodukció nem helyettesítheti. Cserép László az önkormányzat művelődési osztályának vezetője a Naplónak elmondta: a tárlat kivételes, magyar festményeknek ilyen összeállítása húsz éve nem volt. A tárlat megnyitójára több kiállító alkotó is eljött. Ott volt Fehér László, Nádler István, Konok Tamás, Kőnig Frigyes és Mazzag István is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!