Kultúra

2017.08.09. 16:30

Élethűen ábrázolták a vizet a Balaton Tárlat kiváló alkotói Almádiban

BALATONALMÁDI - Impozáns környezetben, az újonnan átadott Magtár épületében rendezték meg az idei Balaton Tárlatot.

Civil Tudósítónktól

Bati János, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója köszöntette a Balaton Tárlat alkotóit, Veszeli Lajos festőművész ismertette a kiállítók munkáját. 1991-ben álmodta meg a Balaton Tárlatot, és ahhoz, hogy ez létre-jöhessen, sok segítője akadt, többek közt az akkori polgármester, Kerényi László, aki felkarolta ezt az elképzelést.

A Padlás Galériát a balatonalmádi polgármesteri hivatalban hozták létre, hosszú évekig ez a romantikus környezet biztosította a helyszínt a minden évben megszervezett tárlatnak. Veszeli Lajos utalt arra, hogy 1950 és 1960 között működött egy közösség, melyet országosan is elismertek, a Berényi Művésztelep. Elismerően beszélt Kelemen Marcel festőművészről, a kiállítás kurátoráról. Ők ketten dolgoztak a jelenlegi a tárlaton is, hogy nívós legyen.

A víz az élet forrása, a megtisztulás eszköze, az újjászületés eleme

Veszeli Lajos lelkesen beszélt a Magtárról, köszönetét fejezte ki Kontrát Károly államtitkárnak és Kerényi Imrének. Nekik köszönhető, hogy ismét Almádié az impozáns Magtár, mely remélhetőleg színhelye lesz a művészetnek. Összművészeti centrumnak is el tudja képzelni ezt az építményt. A kiállított alkotások lenyűgözték, mondta Veszeli Lajos. Úgy fogalmazott: "a kiállításon minőségi emberek minőségi munkával vannak jelen". Országos és határainkon kívül is elismert alkotók festményei, szobrai teszik látványossá a tárlatot.

A kiállítás címét - Víztükör - Kelemen Marcel találta ki. A víz az élet forrása, a megtisztulás eszköze, az újjászületés eleme. A művészek alkotásaikban élethűen ábrázolták a vizet, úgy, mint egy csodát. A tükör az igazság és a valóság jelképe életünk során.

A víz a témája az idei, 14. Balaton Tárlaton látható alkotásoknak
Fotó: Penovác Károly

Az ünnepélyes megnyitón átadták az önkormányzatok díjait: Jáger István Bálint Sándor alpolgármestertől vette át Balatonalmádi város díját. A Veszprém megyei önkormányzat díjazottja Ruzics Csilla. Veszprém megyei jogú város díját Kalocsai Enikő nyerte, Makkai Márta Balatonfüred város díját kapta, Alsóörs díját Fekete Emese érdemelte ki. A Pannónia Központ Kulturális és Könyvtár díját Zalubel István nyerte el alkotásával.

A megnyitón közreműködött a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola Gárdonyi Zoltán Kamarazenekara, Demel Eszter karnagy vezetésével.

A Balaton Tárlat idei kiállítása megtekinthető minden- nap 10 órától 18 óráig a Magtár kiállítótermében augusztus 31-ig.

Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!