Kultúra

2015.04.27. 16:08

Élet a mínusz harmadikon - Állandó kiállítás nyílik a várbörtönben

Veszprém – Az egykori várbörtönben, védett építészeti környezetben a Laczkó Dezső Múzeum egy új és különleges kiállítóteret hasznosíthat.

Kutasi Zsófia

Állandó kiállítás nyílik Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században címmel az egykori várbörtön mínusz harmadik szintjén.

Erről írt alá megállapodást Némethné Szent-Gály Edit Katalin a Veszprémi Törvényszék elnöke és S. dr. Perémi Ágota és a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

A tárlat nem csak a várbörtönről, mint épületről és érdekességről szól majd, hanem több izgalmas témát is bemutat. Látható lesz egy Mindszenty József emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a Bakonyi betyárok a pandúrok kezén című kiállítás, továbbá megtekinthetőek lesznek a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítések várják a látogatókat.

A tárlat nem csak a várbörtönről, mint épületről és érdekességről szól majd, hanem több izgalmas témát is bemutat – hangzott el a sajtótájékoztatón. A képen S. dr. Perémi Ágota, Némethné Szent-Gály Edit Katalin és Porga Gyula
Fotó: Kutasi Zsófia

Az épület mínusz egyes és mínusz kettes szintjét jelenleg irattározási célokra használják.

- A mínusz hármas szint körülményei az ítélkezés funkciók ellátásához közvetve sem alkalmasak. Ezért a közelmúltban két egykori cella berendezésével arra törekedtünk, hogy elsősorban a nyitott bíróság keretein belül bemutathassuk az érdeklődőknek az egykori börtön falait. Azonban felismertük, hogy még ennél is több lehetőséget rejt az egykori várbörtön ezért nagy örömünkre szolgál a közös koncepció a műemléképület kiállítási célú hasznosítására – fogalmazott Némethné Szent-Gály Edit Katalin.

S. dr. Perémi Ágota kiemelte, a múzeum küldetésének, feladatának tekinti, hogy a nagyközönség számára bemutassa az egykori várbörtönt.  - Célunk, hogy a nagy múltú intézményt minél alaposabban be tudjuk mutatni és a kulturális örökség emlékei közé tudjuk beemelni – fogalmazott az igazgató.

Porga Gyula polgármester elmondta, az egykori várbörtön amikor látogatható, az egyik legnépszerűbb helyszínek közé tartozik, a veszprémiek és turisták is kíváncsi az épületre.

Az állandó kiállítást több ütemben adják át, az első megnyitó, a Gizella napokhoz kapcsolódva május hatodikán lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!