Kultúra

2017.06.22. 18:55

Együtt, közösen a biztonságért - NATO-szervezeteket mutatnak be

PÁPA Ez a kiállítás is mutatja: Pápán példaszerűen működik a civilek és a katonák együttélése, magyarok és külföldiek kiválóan tudnak együtt dolgozni, együtt ünnepelni.

Polgár Tibor

Ezt a gondolatot hangsúlyozta Áldozó Tamás polgármester az Együtt, szövetségben - NATO-szervezetek Magyarországon elnevezésű tárlat megnyitóján a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) színházépületében. Mint címe is mutatja, a Magyar Atlanti Tanács, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, valamint a Fehérvári Tiszti Kaszinó Egyesület közös kiállítása a hazánkban működő, szám szerint négy NATO-szervezetet mutatja be az érdeklődőknek.

A látványos fotókból és informatív háttéranyagból álló összeállítás a Pápai Lokálpatrióta Kör szervezésében látható a JMSZK-ban. Klempa Éva, a kör elnöke köszöntőjében rámutatott, a nem mindennapi tárlatot megtekintve képet kaphatunk a honvédség és a civil polgárok mintaszerű együttműködéséréről, amit Pápán is megtapasztalhatunk. Mindezt a polgármester is megerősíttette, aki emellett a város jelentős katonai múltjáról ugyancsak szót ejtett. Kifejtette: az elmúlt 500 évben folyamatos volt a katonai jelenlét Pápán, így a civilek és a katonák együttélése sem újkeletű. Áldozó Tamás kiemelte a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Program keretében a városban szolgáló külföldiek nyitottságát, valamint a velük való együttműködés számos előnyét.

Klempa Éva és Sajner Gyula az Együtt, szövetségben - NATO-szervezetek Magyarországon című tárlat megnyitóján. A kiállítás július 6-ig látható a JMSZK-ban Fotó: Polgár Tibor

- Pápán egy magától értetődő természetességgel működő és hétköznapjait élő, multikulturális közösség alakult ki. Mi, magyarok megmutattuk, hogy könnyen és odafigyelve fogadunk be más nemzetekből ideérkezőket - jegyezte meg a városvezető.

Bjorn Gohn-Hellum, a pápai reptéren állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred parancsnokhelyettese aláhúzta: Magyarország rendkívül értékes tagja a NATO-nak. - Manapság Európa ismét kihívások előtt áll, amikkel együtt kell szembenéznünk. A közös nemzetközi cselekvés, partnerség fontosabb, mint korábban bármikor. Magyarország tökéletesen bizonyítja, hogy a kisebb tagállamok is fontos láncszemei lehetnek a nemzetközi közösség védelmének. A magyar állam egyre több erőforrást biztosít a közös védelmünk megszilárdítására, amiért mindannyian köszönettel tartozunk - fogalmazott Bjorn Gohn-Hellum.

Sajner Gyulától, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének felügyelőbizottsági elnöke elmondta: az Együtt, szövetségben egy vándorkiállítás, melynek Pápa a második állomása. A JMSZK-ban július 6-ig látható a tárlat, amit aztán átvisznek az MH Pápa Bázisrepülőtérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!