Kultúra

2016.10.20. 14:44

Egy mondat a zsarnokságról - Háromszáz diák szavalta Illyés Gyula versét

Veszprém – Háromszáz diák Oberfrank Pál színművésszel együtt szavalta Illyés Gyula egy mondat a zsarnokságról című versét a Veszprémi Petőfi Színházban.

Balla Emőke

Az 56-os emlékév programsorozatához Veszprém több kulturális intézménye csatlakozott. A Veszprémi Petőfi Színház vezetőinek több gondolat is eszükbe jutott: egyrészt egy színházi előadás, másrészt egy fiatalokkal közös szavalás, így adni hangot annak a szabadságvágynak, ami a magyarokat mindig jellemezte. Illyés Gyula verse alkalmas lehet erre. Az igazgató szerint óriási ereje van, amikor egy szöveget egyszerre sok ember mond. Illyés Gyula verse olyan ősi szöveg, melyet ismernek a diákok, vagy ha eddig nem ismertek, most alkalmuk lesz rá. Oberfrank Pál emlékeztetett rá, hogy a diákokkal való versmondásokat annak idején Jordán Tamás színművész kezdte.

A Veszprémi Petőfi Színház akciójához háromszáz diák kapcsolódott, a város szinte valamennyi általános- és középiskolájából, köztük a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola tanulói is. Mindenki kezébe kapta a verset, melyen a szervezők bejelölték az összetartozó részeket, gondolatokat és a szüneteket. Oberfrank Pál igazgató elsőként rövid próbált „vezényelt"; arra kérte a fiatalokat, sorolják a számokat 1-10-ig haragosan, szerelmesen, mutassák be, hogyan tudnak hangosan, határozottan, férfiasan verset mondani.

Elsőként ő adta elő a vers néhány sorát, majd a diákok vele együtt szavalták Illyés Gyula 1950-ben, a letartóztatások, bebörtönzések és kivégzések idején írt költeményét. A mű a sajtóban csak az 1956-os forradalom napjaiban jelenhetett meg. A verset ezután ismét tilalom alá helyezték, és csak 1988-ban láthatott napvilágot Illyés gyűjteményes kötetében. 1956-ban azonban ismertté vált, s az emberek titokban másolgatták, terjesztették. A hatalmas körmondat az élet minden területén megmutatja, hogy a zsarnokság miként hódít az emberi viszonyokban, a magán- és közéletben éppúgy, mint a lélekben.

Fotó: Pesthy Márton

Az általános iskolások közül többen eddig még nem ismerték, nem tanulták a művet, a közös versmondás azonban valamennyiüket megszólította, mindegyikük számára emlékezetes marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!