Kultúra

2015.06.23. 17:49

Egy gazdag életút tiszteletére

Balatonalmádi - A késő délutáni kezdés ellenére szép számmal gyűltek össze a művészetbarátok Balogh Ervin festőművész kiállításának megnyitójára a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központban.

Kekk Sára

Balogh Ervin 1925-ben született Kecskeméten, először 1954-ben mutatkozott be a Fiatal Művészek Országos Kiállításán az Ernst Múzeumban. Azóta állandó résztvevője az Országos Képzőművészeti Tárlatoknak és kiállításoknak. Képei elkerültek a világ minden tájára, Moszkvától San Franciscóig, Berlintől Tokióig. Számos képe megtalálható múzeumokban, magángyűjteményekben és a Nemzeti Galéria tulajdonában. Az almádi kiállítást a művész kilencvenedik születésnapja alkalmából rendezték régi barátai, művésztársai és a Pannónia Kulturális Központ munkatársai. A rendezvényt Bábel Klára hárfaművész nyitotta meg, Glier Empromptu című darabjával, majd Bati János, a Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a vendégeket. A legmeghatóbb köszöntést még Balogh Ervin régi barátja, mondhatni tanítványa, Veszeli Lajos festőművész mondta, aki megemlékezett a régi közös múltjukról, méltatta a művész kedvességét és emberségességét, valamint munkásságát.

Keszey János polgármester érdemérmet ad át Balogh Ervinnek
Fotó: Kekk Sára

A születésnapi gyümölcskosár, torta és paletta átadása után, Keszey János, Balatonalmádi polgármestere átadta a festőművésznek Balatonalmádi Városért Érdemérmet , melyet a város közéleti, gazdasági vagy kulturális életében a közösség javára kifejtett eredményes tevékenység elismerésére alapítottak.

Balogh Ervin műveiben a színek és az ecsetvonások a fény áradásának keretet szabnak, a balatoni képein, és a kollázsokról készült képein is nem egymásnak feleselnek a színek, hanem egymásba úszva hoznak létre harmóniát. A festmények kompozíciója, a forma festői megjelenítése a színek alkalmazásában, elsősorban a mondanivalóban kiváló. Sok mondanivalója van a művésznek a világról és szűkebb környezetéről.

Festészetének jellemzője az olyan formalátás, mely emlékszik ugyan a természeti látvány elemeire, mégis az elvonatkoztatás határáig átfogalmazza azt. Alárendeli a látványt a színeknek. Kedvelt témája a változatos Balaton ábrázolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!