Kultúra

2016.10.24. 18:50

Egy dinóbébi útkeresése

Ki vagyok én? - teszi fel a kérdést a tojásából a mai korban kibújó dinoszauruszbébi a Pegazus Színház évadnyitó, Dínómdánom című új előadásában. A zenés bábburleszk az énkép-kialakítás és az útkeresés klasszikus dramaturgiáján haladva mesél egy minden szempontból különleges főhősről, miközben görbe tükröt tart modern világunk elé.

Polgár Tibor

A pápai teátrum saját szerzeményű bábjátékának kiindulási pontja szerint a Földön már rég kihaltak a dinoszauruszok, amikor egy napon kikel tojásából egy kis dinó. Az egyedül lévő különös jövevény érthető módon nem találja a helyét a világban. Kíváncsian csodálkozik rá a környezetére, megismerkedik más állatokkal és az emberrel, próbálja megfejteni saját személyét, szerepét, küldetését.

A főhőst Tarr György kelti életre
Fotó: Polgár Tibor

Az előadás során a hangsúly a főszereplő jellemfejlődésén van, ami szép ívet ír le a kezdeti bizonytalan, csetlő-botló dinóbébitől az önmagát megismerő, saját lábára álló hősig. A kibontakozás közben ízelítőt kap a mindennapokat sokszor eluraló képmutatásból és pózolásból, egyúttal felfedezi a valós értékeket is. Sarkadi Nagy László tökéletesen megírt forgatókönyve lépésről lépésre mutatja be a főhős személyiségének fejlődését, az öntudatra ébredés folyamatát, ami így mindvégig hiteles marad.

Gyermekeknek szóló előadás lévén, illetve a burleszk műfaji követelményei miatt a Pegazus most a szokásosnál is több vidám pillanattal tűzdelte tele a játékidőt.

A legkisebbeket szinte percenként bombázzák újabb és újabb tréfákkal, míg a felnőttek akkor derülhetnek igazán jókat, amikor modern világunk jellegzetes értéksüllyesztőit, pózereit figurázza és nevet(tet)i ki ez a minőségi bábjáték.

Szintén kiemelkednek a forgatókönyvből a kiválóan megírt karakterek, mint például a sztoikus csiga vagy a divatmániás strucc, a Dínómdánom divatbemutatója pedig már most nagy eséllyel pályázik az évad legjobb jelenetének járó elismerésre a Pegazusnál. Emellett ugyancsak emlékezetesek maradnak a mai korra reflektáló, remek zenei betétek, dalok. Noha a díszlet ezúttal a megszokottnál kissé puritánabb, a játékidő pedig hosszabb, összességében kreativitásban nincs hiány, és ezek is csak a sztori, a karakterábrázolás, valamint a humor messze átlag feletti erősségét szolgálják.

A Pegazus Színház a 2016/ 2017-es színházi évad első előadásával olyan magasra tette a lécet, hogy azt a továbbiakban rettentően nehéz lesz túlszárnyalni. Ám nem is biztos, hogy szükség van erre. Elég, ha megtartják ezt a színvonalat.

A Dínómdánom című bábburleszket Sarkadi Nagy László írta, tervezte és rendezte. A történetet a társulat négy színésze, Katona Anikó, Valler Kata, Tarr György és Végh Zsolt kelti életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!