Kultúra

2015.05.26. 16:21

Dömölky emléke

Veszprém - A fizikusok című komédia utolsó előadása előtt a Veszprémi Petőfi Színház társulata megemlékezett Dömölky János rendezőről.

Balla Emőke

Dömölky János Balázs Béla-díjas tv-, film- és színházi rendező, egyetemi tanár 1966 -1999 között a Magyar Televízió rendezője volt. 1978-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanította a rendezői mesterséget. Az egyik legeredetibb szemléletű televíziós alkotóként tartják számon. Elsősorban irodalmi műveket adaptált egyéni hangvételű alkotásaiban.

Dömölky János rendező
Fotó: veszprémi Petőfi Színház

Számos játékfilmrendezése mellett néhány színházi munkája is volt. Három előadását (O'Neill Utazás az éjszakába, 2011, Krleza Agónia, 2013 és Dürrenmatt A fizikusok, 2015) a Veszprémi Petőfi Színházban mutattak be. A fizikusok című komédia premierjét január 23-án tartották, a rendezőnek ez volt az utolsó munkája, március 26-án hunyt el hetvenhat évesen.

Az utolsó két előadást hétvégén láthatták a nézők. Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szombaton képvetítéssel, emlékezéssel, rövid méltatással idézte vissza Dömölky János alakját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!