Kultúra

2016.07.17. 15:10

Dinóleves és öreg üveghal

Tapolca-Diszel - Az Első Magyar Látványtár nem gyűjt ugyan állatos képeket, azonban ennek dacára olyan jelentős mennyiség gyűlt össze mostanra ilyen fotókból, szobrokból, rajzokból, hogy az idei kiállítást erre a tematikára építették fel.

Tóth B. Zsuzsa

Igazi látogatóbarát, azaz minden korosztály számára örömteli meglepetések forrása a tárlat, amely a bogárrajzoktól a bogárméretű állatszobrokon át a professzionális művészek remekein, madárkölteményein át groteszk és abszurd ábrázolásokig vonultatja fel az állatábrázolásokat a Kutyavilág, oroszlánrész és más állatságok című kiállításon. A tárlatot Vásárhelyi Tamás biológus nyitotta meg. Steffanits István és Vörösváry Ákos rendezőnek köszönhetően láthatjuk Prutkay Pétertől a szellemes és frappáns Mutatványos archeopteryxet, amint fogaskeréken egyensúlyoz. Altorjai Sándor képe Góliátot, a preparált óriásbálnát látni akarók hosszú sorát mutatja be a hatvanas évekből, a Fehérbálna címet kapta egy bálnaborjúra emlékeztető mártásoskanál. Az érdekes, mostanság újra egyre divatosabb dobozművek műfaját képviseli Gellér B. István fa kiskacsákkal és porcelánhattyúval díszített alkotása, és Karácsonyi László hangyászos háza, amely egy homlokzatfestés makettje.

Vörösváry Ákos, a kiállítás egyik rendezője P. Kovács Péter Kerti fogas című halcsontváza előtt. Környékbeli alkotók is bemutatkoznak Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Belekukucskálva a hangyairtó emberrel is megismerkedhetünk. Zoltán Sándor a karajcsontba látott lélekmadarakat, a helyi asztalosmester, Czeiner Balázs pedig egy üveghalat adott ajándékba a kiállításhoz. Ilyenek korábban a tévé tetején laktak , általában csipketerítőn. Itt Fenéklakó üveghal címmel szerepel egy akváriumot idéző üvegkoporsóban A környékről került a tárlatra nyitás előtt pár nappal egy számozott Salvador Dalí-nyomat Hattyúelefánt címmel. A Látványtárban első ízben bemutatkozó alkotók között érdekes P. Kovács Péter Kerti fogas című, vasból és vöröskőből készült óriás halcsontváza. Kő Ábel Holló maga készítette állatos kártyajáték lapjaival mutatkozik be, Karácsonyi László pedig Ősleveséből hozott dinókóstolót egy befőttesüvegben. Prutkay Péter béka- preparátuma, a béka-ridikül kezében apró gyöngyridikült és pisztolyt tart, Balassa Katalin békavárral rukkolt elő. A helyi óvodások is teret kaptak részben az újrahasznosítás jegyében készült figuráikkal. Mátyássy László bronzból formázta meg a boncolásra váró madarakat, Prutkay Péter emblematikus bolháját óriás mérete miatt pedig fel sem ismerjük. Kungl György groteszk csókolózó porcelán sasmadarai színesítik a tárlatot, Albert Katalin művészi paszpartuival Vörösváry Ákos szerint segíti a lapok jobb megértését, erősíti élvezeti értéküket.

- A kiállítás ugyanis maga is előadói műfaj, képek, rajzok interpretálása. Katalin olyan, csak rá jellemző érzékenységgel, biztos ízléssel és kellő alázattal dolgozik, ami számomra a versmondás Latinovits képviselte magaslatait idézi. Mivel a Látványtár a kiállítást önálló művészeti ágnak tekinti, érthető, hogy kiemelt szerepet szán a keretezésnek, paszpartuzásnak. Ez a meggyőződésünk rokonságban áll Paul Klee tanításával, miszerint a művészet nem a láthatót adja vissza, hanem láthatóvá tesz - mondja a rendező, aki a látogatók figyelmébe ajánlja a kiállítás szakrális blokkját, amelyben a bárány és a szamár kap főszerepet. Jézus bevonulását Jeruzsálembe Raffay Dávid és Somogyi Győző is ábrázolja, a tapolcai alkotó, T. Szabó László munkája pedig az egyetlen, amely kifejezetten erre a kiállításra készült és emléket állít a pár éve elhunyt képzőművésznek, El Kazovszkijnak.

Tehát hagyományival nem szakít idén sem a Látványtár, legfeljebb annyiban, hogy a tárlat csupán szeptember végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!