Kultúra

2016.12.09. 17:10

Demjén: "Ma már nem nagyon kell zenélni tudás"

Feszült lélekkel ceruzával írja a dalait éjszakánként. Ahogy megfogalmazta, ő tegeződik az országgal, és az élet addig tart, míg a zene.

Varga Róbert

Nem érzi magát még kellően öregnek, ezért megy fel a színpadra hetvenévesen, ahol számára most is sajtból van a Hold. Születésnapi miniportré Demjén Ferencről, a népszerű énekesről, dalszövegíróról és zeneszerzőről, aki szerint ma a forradalom, lázadás helyett inkább utánzásra épül a fiatalok világa.

Demjén Ferenc nem zár le, nem összegez semmit. Hetvenkedik, ahogy szól az idei születésnapi koncertjének a címe. Amikor arról beszélgettünk, hogy a mostani jubileuma alkalmával mennyire tekint nosztalgiával az egész pályafutására, azt válaszolta, nincs ideje szentimentálisan visszanézni az elmúlt évtizedekre, mert mindig a jelen, a következő feladat érdekli, a koncertek, a fellépések.

Demjén Ferenc abba a korosztályba tartozik, amely tagjainak gazdag pályafutása alatt a közönség volt a valódi zsűrije
Fotó: archív/ Gáspár Gábor

- Divat most könyveket írni, az is kiad valamit, akivel semmi nem történik. Számomra nincs vége semminek és miről írjak? Zenéltünk, utaztunk, dalokat szereztünk, koncerteztünk. Aztán megint írtunk dalokat, újra koncerteztünk. Ez az életem a mai napig. Közben persze beugranak emlékek. Nem olyan izgalmas ez. Amíg hív a zene, hang jön ki a torkomon és a közönség kíváncsi rám, addig megyek - mondta a Kossuth-díjas Demjén Ferenc, aki azért sem gondolkodott a visszavonuláson, mert elmondása szerint nem érzi magát kellőképpen öregnek ehhez. Az élet pedig addig tart számára, míg zene létezik. Ő pedig szeret élni.

Amikor azt kérdeztük tőle, hogy a pénz mennyire hajtotta előre a pályán, azt felelte: nem motiválta régen sem, mert akkor olyan kevés fellépti díjért zenéltek, hogy abból nem lehetett meggazdagodni. Ahogy megfogalmazta, a rendszerváltozás után, amikor megszűnt az Országos Rendező Iroda és állami ellenőrző szervezetei, akkor több lett a bevétele, de őt eddig sem a pénz mozgatta a pályán. Nem ezért írt dalokat.

- A pénz nem attól jön itt sem, hogy bárki elhatározza, mától énekes leszek, mert azzal sokat lehet keresni. Ha a közönség nem veszi meg a jegyeket, lemezeket, nem kíváncsi valakire, nem hallgatja a dalait, akkor ez anyagiakban is megmutatkozik. Nemcsak énekelni kell, hanem megtölteni a koncerthelyeket, s olyan hiteles számokat közvetíteni, ami érdekeli az embereket - válaszolta.

Demjén Ferencet a nézőkkel összekötik a dalok. Ebből bőven akad a pályafutása során, szerzeményei száma eléri a hatszázat. Nevetve mondta, ő ezáltal is tegeződik az országgal, hiszen a közönség a dalai miatt magáénak érzi, így bármikor ott lehet velük. Arra a kérdésre, hogyan születnek a szerzeményei, amelyek generációkat kötnek össze, azt válaszolta, akadt, amelyiket pár perc alatt írta meg, máskor pedig megfeszült a lelke hosszan, sok időt követelt tőle egy-egy dal megszületése.

- Nem számítógéppel írok, hanem ceruzával, és radírral javítok. Nem vagyok író, annak örülök, ha a szövegeim hatni tudnak több korosztályra is. Akad téma, ötlet, amelyik gyorsan jön, máskor sokáig kavarog bennem egy-egy élmény, hangulat éjszakánként vagy séta közben. Most, hogy idén eltört a vállam, ez hátráltatja a munkát. A következő, új lemezem csúszik. Egyharmada már elkészült, a többit majd jövőre - tette hozzá a kedvelt előadó, aki arra a felvetésre, miért nem lovagolta meg az elmúlt évtizedekben az aktuális divathullámokat, az válaszolta, ő soha nem szeretett volna megváltozni, mássá válni, folyton átalakulni. Mindig vállalta az igazi arcát. Ez az ő szabadságának a titka. Hisz abban, hogy az életet szeretni kell, s minden korban úgy legyen szerelmes az ember, ahogy neki való és amint érzi. Szerinte amúgy is csak annak fontosak a divatirányzatok, akinek nincs saját stílusa.

- Annak idején egy sláger több hétig fent volt a listán. Attól vált népszerűvé egy dal, hogy közel került az emberekhez, a lelkükhöz, megtalálta őket. Ma rétegek csinálják maguknak, meg a saját köreiknek a dalokat. Néha azon mosolygok, hogy akad, amikor öt előadót vagy szerzőt tüntetnek fel egy-egy számhoz. Nem is tudom, hogyan működik ez? Egy ír egy sort, a másik meg hármat? Pár kivételtől eltekintve a dalszövegek egy része közhelyekkel telített, zavaros. Akad, amikor az elejének, a közepének és a végének sincs semmi köze egymáshoz. Nem is kell énekelni, elég beszélni érthetetlen dolgokról. Csinálják ezt Amerikában régóta az ottani feketék, azok is gyakran érthetetlenek. Nincs ma igazi zenei forradalom, egyediség és lázadás. Amit ma annak gondolnak, tartanak vagy állítanak be, az inkább koppintás.

Nemcsak itthon, külföldön is. Már nem nagyon kell hangszer, meg zenélni tudás sem, mert ott a komputer. Úgy tűnik, a fiatalok zöme nem tud honnan meríteni, mert nem önmagukban keresik azt, amit mi a zenén keresztül szerettünk volna kifejezni. Az újítás általában utánzásban, feldolgozásokban merül ki. Jön egy divat, járványszerűen terjed egy stílus vagy trend - nem is szeretem ezt a szót, azt sem tudom, valójában mit takar -, felkapják rádiók, tévék, újságok. Hol van ebből a lélek, a belső, személyes tartalom? A gyorsan jövő dolgok nem hatolnak mélyre és általában nem is maradandóak - hangsúlyozta Demjén Ferenc. Nem tagadta soha, nagyon nincs jó véleménye a tehetségkutatókról. Ő a sztár szót sem szereti. Abba a korosztályba tartozik, amely tagjainak gazdag pályafutása alatt a közönség volt a valódi zsűrije.

Demjén Ferenc ezután felelevenítette, az ő generációjának mindenért meg kellett küzdenie, s szerinte ők kitaposták az utat azért, hogy a mai fiataloknak gitár lehessen a kezükben. Erőfeszítéseket tettek a műfajért, zenekarokért, egymásért, azért, hogy egyáltalán legyen hangszerük. A maiakban nem látja ezt az összetartó, kovácsoló erőt.
Arra a kérdésre, hogy mindezeknek tükrében ő hetvenévesen is hisz-e még abban, hogy sajtból van a Hold, mosolyogva válaszolta, teljes mértékben. Nála nem is lehet másból.

A 70 esztendős Demjén Ferenc a magyar könnyűzenei élet meghatározó, kiemelkedő, ikonikus személyisége. A Számum, Dogs, Liversing, Meteor, Sakk-Matt, Tűzkerék, Bergendy, V Moto Rock együttesben énekelt, basszusgitározott, zenét szerzett, szövegeket írt. Előadóként, szerzőként olyan nagy slágerek forrtak össze a nevével az elmúlt évtizedekben, mint a Jöjj vissza, vándor, a Darabokra törted a szívem, a Mindig ugyanúgy, a Fújom a dalt, az Iskolatáska, a Most kell eldöntenem, a Várj, míg felkel majd a nap, a Sajtból van a Hold, az El kell hogy engedj, a Fekszem az ágyon, a Gyertyák, a Szerelemvonat, a Hogyan tudnék élni nélküled, a Szabadság vándorai, a Mikor elindul a vonat, a Kell még egy szó. Decemberi születésnapi koncertjének vendége lesz Charlie, Szörényi Levente, Kovács Kati, Frenreisz Károly és a pápai származású Zséda.

Demjén Ferenc lapunknak elmondta: igazán szereti Veszprémet, nagyon jó emlékeket őriz a városról, az itteni fellépéseiről. Sajnálja, hogy a közelmúltbeli koncertjén rajtuk kívülálló okok, technikai problémák miatt nem mindenkinek sikerült maradandó örömet szerezniük. Ő és a zenekar a kényszerhelyzetben is beleadta, amit lehetett, és ezután is ezt teszik majd, akárcsak az elmúlt évtizedekben. Mert ők minden körülmények között fújják a dalt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!