Kultúra

2015.06.08. 16:11

A vegyes kar muzsikával ünnepelt

Veszprém Város Vegyeskara és kóruscsaládja az elmúlt évad legkedvesebb dalait, kórusműveit adta elő a családi hangversenyen.

Balla Emőke

Veszprém Város Vegyeskarának (VVV) életében hagyomány, hogy dallal búcsúztatja a tavaszt, muzsikával köszönti a nyarat. A hangversenyen részt vesz a kóruscsalád valamennyi tagja - a vegyes kar, a férfiakból álló Kadarkar, az ifjúsági kórus, a VVV Vokál és a Swing-swing együttes - , de itt vannak a kórustagok családtagjai, kisgyerekekkel, babákkal. Az évadzáró muzsikálás mindig jó hangulatú és a közös éneklés sem maradhat el.

Az idei családi hangversenyt a Kadarkar vidám nótázása, bordalai, népdalai nyitották a Hangvillában rendezett programon. A város vegyes kara októberben a Győri Filharmonikusokkal közösen mutatta be Brahms Német requiemjét, áprilisban pedig a Los Gringos együttessel együtt adta elő az Andok misét. A két darabot ezen az alkalmon ugyan nem lehetett megszólaltatni, de a requiemből elhangzott egy gyönyörű, ünnepélyes tétel, az Andok mise helyett pedig egy chilei és egy perui szerző egy-egy műve. A dél-amerikai karácsonyi dal ritmusával, hangulatával, zenéjével a dunántúli napsütésbe is kiválóan illeszkedett.

A nyári családi hangversenyen együtt énekelt Veszprém Város Vegyeskara és a VVV Vokál
Fotó: Balogh Ákos

A fiatalok is bemutatták tudásukat, többek között azokat a műsorszámokat (Daróczi Bárdos Tamás Ének Gizella Királynéról, Charpentier Te Deum), melyeket nyáron Passauban ad elő a vokál. Műsorukhoz kapcsolódott a kórus régi barátja, a szinte már családtagnak számító Swing-swing együttes, mely önálló és közös produkciókkal lépett a közönség elé.

Az évadzáró délutánon átadták a Veszprém Város Vegyeskara Örökös tagja címeket. Három évvel ezelőtt négy kórustag kapta meg az elismerést, most hárman lettek örökös tagok: G. Somos Margit, Csaby Csaba, valamint Raposa György, aki az áprilisi Andok mise koncertje után pár nappal halt meg. Az örökös tagokat Erdélyi Ágnes karnagy és Bélafi László, Veszprém Város Vegyeskara Egyesület elnöke köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!