Kultúra

2015.05.27. 12:31

Csörgődob és köcsögduda - Elfeledett magyar népi hangszereket szólaltathattak meg a diákok

Veszprém – Határon túl élő magyarok népzenei kultúrájával és hagyományaival ismerkedhettek meg a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai.

Szám Dorottya

Jákói Bernadett helytörténeti kutató, népzenei előadó tartott hangszeres bemutatót a Kossuth Iskolában. A Határtalanul címet viselő program keretében határon túl élő magyarok kultúrájával ismerkedhettek meg a diákok iskolai előadások, bemutatók, játékos programok, témanapok keretében.

Jákói Bernadett különféle régi népi hangszereket, köcsögdudát, citerát, dorombot és csörgődobot szólaltatott meg, melyeket a gyerekek is kipróbálhattak. Moldvai kecskés dallamok, bakonyi népdalok, gyermekdalok, kiszámolók, magyar táncok csendültek fel. Megtudtuk, hogy a mai napig vannak olyan tájegységek, kultúrák, ahol a cserépdobot, mint ősi, kultikus pogány hangszert használják. A doromb, amely eredetileg a mágia eszköze volt, alapját a megpecegtetett és rezgő fapálca adja, melynek hangját edénnyel vagy szájjal is fel lehet erősíteni. Egyszemélyes hangszer, amely eredetileg fém bevonattal, fából készült.

Jákói Bernadett, a Betty és Barátai Speciális Népzenei Csoport vezetője rendszeresen tart hangszeres bemutatókat speciális igényű és sérült gyerekeknek.

Lang Fanni és Oliveri Giuseppe, az iskola diákjai rázó hangszereken és csörgődobon játszottak
Fotó: Szám Dorottya

– Népdalkincseink hangszeres megszólaltatása óriási hatóerő a gyerekek lelki fejlődésében és a személyiségfejlesztésben – vallja.

Az iskola pedagógusaitól, Zsámár Gyöngyitől és Győriné Rapp Erzsébettől megtudtuk, hogy a Határtalanul program keretében sikeres pályázatot nyújtott be az iskola, ennek köszönhetően a hetedik évfolyamosok három napos felvidéki kiránduláson vehetnek részt idén június elején. A diákok egy magyar nyelvű alapiskolába tesznek látogatást, ahol részt vesznek a Nemzeti Összetartozás Napja rendezvényein. Ellátogatnak a Füleki Vármúzeumba és Krasznahorkaváraljára, az Andrássy család egykori birtokára. Rozsnyón felkeresik a város jelképének számító Tűztornyot. Ellátogatnak a Nehrer-házba, ahonnan Rákóczi Ferenc itteni tartózkodása során a Felvidéket igazgatta. Felkeresik a sok történelmi vihart megélt Kossuth-szobrot is, amelyet a város elcsatolásakor eltávolítottak a helyéről, majd a XX. század végén ismét visszakerült. Hazafelé a diákok ellátogatnak a Mikszáth Kálmán emlékházba, ahol koszorút helyeznek el az író szobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!