Kultúra

2015.07.03. 06:24

Csendes csoda a színpadon - Szabálytalan portré Hűvösvölgyi Ildikóról

A családját nem cserélte volna fel a Kossuth-díjért. Amikor megkapta ezt az elismerést, minden a helyére került az életébe, amiért az elmúlt negyven évben dolgozott.

Varga Róbert

Hűvösvölgyi Ildikó energikus, sugárzó egyéniség. Sokoldalú, hiteles művész, aki megtölti a szerepeit szenvedéllyel, hittel, lélekkel. Amikor nevet, az nem a színésznői műmosoly kategória. Őszinte az élete, őszinte a kacagása. Sokszor átbeszéltük már a pályafutását, hét év alatt utaztunk a Versbuszon háromezer kilométert, nehéz újat írni róla. Most is néztem őt, ahogy egy vendégjáték alkalmával a Női furcsa párban szerepelt a veszprémi Hangvillában.

Hűvösvölgyi Ildikó oda is azt hozta, ami a titka. A tehetség adományába rejtett alázat. Soha nem kuncsorgott szerepekért, nem pozicionálta magát díjakért. El is kerülték hosszú ideig a szakmai elismerések. Amikor idén megkapta a Kossuth-díjat, minden helyére került körülötte. Megfelelő időben összegezhette mindazt, ami mögötte van, s amiért az emberek szeretete kíséri négy évtizede.

Hüvösvölgyi Ildikó negyven esztendeje van a pályán és ugyanennyi ideje házas. Hűséges a színészethez, hűséges a családjához
Fotó: Archív

Emlékek sorjázhattak a lelkében az 1975-ös évről, amikor a Veszprémi Petőfi Színházban elkezdte pályafutását. A legendás Horvai István-Kapás Dezső első osztályából került ki Takács Katival és Egri Katival együtt, akik szintén a bakonyi megyeszékhelyre szerződtek. Hűvösvölgyi Ildikó egy veszprémi szezon után Ádám Ottó hívására került a Madách Színházba és a Macskák című musical berobbanásával az ő pályája is nagy lendületet kapott. Tizenkét év alatt 800 alkalommal bújt Midlevely bőrébe. Szerepeket írtak rá, a hangjára, a tánctudására. A Macskák sikere után is játszott sokat, a csendesebb időszakaiban rádiós műsort vezetett, tanított, önálló esteket készített. Így találkozott Reményik Sándor költészetével is. A Csendes csodák című estjével tizenkét éve járja az országot, határon innen és túl igyekszik átadni az embereknek azt, hogy mindig felfelé kell nézni, még ha az ember néha az arcába kapja az esőt és a szelet.

Hűvösvölgyi Ildikó negyven esztendeje van a pályán és ugyanennyi ideje házas. Hűséges a színészethez, hűséges a családjához. Férje Kisfaludy András dokumentumfilm-rendező, a legendás Kex együttes dobosa. Két lányuk közül Nóra egy kiadóvállalatnál dolgozik, Zsófia pedig a gazdasági diploma megszerzése után a színi pályát választotta. A 2013-as jubileumi 30 éves a Macskák című előadásban együtt léphettek a színpadra. Zsófi rakétaként táncolt a többiekkel együtt, miközben 60 éves édesanyja büszkén állt mellette a tapsrendben, hogy az alma közel legyen a fájához és a gyökerekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!