Kultúra

2010.05.10. 10:57

Centenárium - 100 éve született Tatay Sándor

Tapolca - Tatay Sándor író születésének századik évfordulója alkalmából színes, háromnapos programot szerveztek idén a Badacsony lábánál.

Szijártó János

Tatay Sándor 100 évvel ezelőtt, május hatodikán született Bakonytamásiban. A középiskolát Pápán és Szarvason végezte, majd Sopronban teológus hallgató lett, később Pécsett bölcsész.

Ifjúkorában bejárta Európa híres városait. Az 1930-as évektől publikál, első könyve (Az eke) Sopronban jelent meg 21 esztendős korában. Egy filmforgatókönyv írása kapcsán került Badacsonyba, 1944-ben itt is nősült, az akkori Nemestördemicen, miután beleszeretett a Rodostó-ház tördemici veztőjébe.

Az írást 1954-től tekintette fő hivatásának. Művei szinte mind Badacsonyban születtek, bár telente a fővárosba költözött vissza. Egész életét a körülötte élő emberek sorsa foglalkoztatta, számos művének helyszíne Badacsony volt.

Munkásságát 1957-ben József Attila-díjjal ismerték el, majd 1961-ban és 1979-ben még két alkalommal kapta meg azt a díjat. 1970-ben a Munka Érdemrend ezüst fokozatát vehette át, a Szépirodalmi Könyvkiadó Nívódíját 1981-ben.

Halála évében, 1991-ben Kossuth-díjat kapott. Nagyon sok regénye szólt gyerekeknek, de nem nevezhető kifejezetten gyermekírónak. Nemrégiben jelent meg egy novellás kötete, Ház a sziklák alatt címmel, és a tervek szerint egy hangos könyv készül a Kinizsi Pál című műből.

A három nap eseményein jelen volt Tatay Sándor leánya. Ágota és unokája, Stefler Márton is. A ház, amit még Tatay Sándor vásárolt 1947-ben, a mai napig a család tulajdonában van.

Ágota kerámikus, férje építész, mindketten Budapesten élnek, azonban gyakori vendégek Badacsonyban. De legtöbbet az unoka, Márton tartózkodik itt, hiszen mint mondta, szereti az itteni környezetet, az embereket.

Fotózik, s ugyan a sajtóban is megfordult már, jobbára a művészi fotózás tölti ki idejét ezen a téren. Ugyanakkor a megélhetés érdekében a nyári szezonban büfét üzemeltet a lábdihegyi strandon. Büszke nagyapjára, őrzi emlékét, és örül annak, hogy az itteni embereknek fontos a Tatay-kultusz ápolása. Azt is megtudtuk, hogy az egyik kiadóval tervezik a Tatay-életmű teljes digitalizálását.

A megemlékezés csütörtökön, Bakonytamásiban kezdődött, ahol a Badacsonytomajról, Badacsonytördemicről érkező küldöttség koszorúzott az író sírjánál. Még ezen a napon irodalmi műsort rendeztek badacsonytomaji a Keresztúry-házban.

Másnap az író nevét viselő általános iskola diákjai az Egry művelődési ház oldalán lévő emléktáblát koszorúzták meg, majd irodalmi összeállítást tekinthettek meg a résztvevők a színházteremben.

Szombaton Badacsonytördemicen folytatódtak a centenáriumi események. Délelőtt gyermekprogramok kezdődtek a faluháznál, majd a Rodostó-háznál emléktáblát avattak. Délután Tatay-emlékkiállítás nyílt Badacsonytördemicen, amelyet leánya Ágota, valamint férje, és fia állítottak össze.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!