Kultúra

2017.01.01. 16:10

Miről írt a Napló 1967-ben? - Visszaemlékezés

Hangulatok fél évszázada.

Müller Anikó Hanga

1967. január 1-én XXIII. évfolyamaként, az MSZMP Megyei Bizottsága és a Megyei Tanács lapjaként jelent meg a Napló.A főszerkesztő Csaba Imre, a felelős kiadó Domján Gábor, az előfizetési díj egy hónapra 13 forint volt. A lapszámot írták: Eötvös Pál, Rácz János, Sztankay József, Birkás József, Balogh Elemér, Koncz István, Flaskár István, a fotókat Péterfay Endre készítette.

A címlapon a Népköztársaság Elnöki Tanácsa határozatát közölték, mely szerint március 19-re kitűzték az országgyűlési képviselők és tanácstagok választását, s a külföld hírei között kiemelten szerepelt, hogy kétnapos újévi tűzszünet volt Vietnamban. Ugyancsak címlapon jött, hogy tíz év alatt négyezerről százezerre nőtt a magántulajdonú személygépkocsik száma. Eredményes évet zártak Nyirádon, ahol új iskolát építettek és átalakították a tanácsházat, de tervbe vették egy tűzoltószertár építését is.

A hatvanas évek közepén épült veszprémi buszpályaudvar, jobbra látható a még álló Bagolyvár
Fotó: fortepan.hu

Terelmes Magdolna pápai szövőnő az esküvőjét tervezgette, Bohár Lajos ajkai bányász családjának álma egy Moszkvics, vagy Skoda gépkocsi. Kulturális hír előzetesként jelezték, január első napjaiban a Petőfi Színház - igazgatója ekkor Pétervári István - Gáspár Margit: Ha elmondod, letagadom című szatirikus játékát mutatja be, kiskirálykodásról, karrierizmusról. A karácsonyi keresztrejtvény helyes megfejtéséért könyvjutalmat nyert a lesencefalui Rezi Irén, a vaszari Luksa Ferenc, a nemesvitai Horváth Sándor, a tótvázsonyi Pettner János.

Pápán a 15. számú AKÖV boy-szolgálatot indított, a bizsudivatot a kis - akkori csehszlovákiai - Jablonec irányítja. Tizenöt év után újra az NB III-ban szerepelt Pét labdarugó csapata, új edzőnek Zsótér Ferencet, egykori kiváló várpalotai játékost szerződtették. 1966-ban két öttalálatos nyeremény volt Veszprémben, az 52. héten egy öttalálatos szelvény akadt az országban, két találatot közel százkilencvenezren értek el, nyereményük egyenként tizenegy forint volt. Újév első napján a Kossuth Rádióban Dobi István, az Elnöki Tanács elnöke mondott ünnepi köszöntőt, a Magyar Televízió megemlékezett a kubai forradalom győzelmének évfordulójáról, majd bemutatták Princ, a katonát.

A Veszprémi Vegyipari Egyetemen Káldi Pál rektor tartott ünnepi fogadást a megye politikai, állami és gazdasági vezetői számára. A Bástya áruházban huszonkét osztály kínált széles áruválasztékot a vásárlóknak, a kötelező gépjárműszavatossági éves díj autókra négyszázhatvan, motorkerékpárokra száz forint volt. Az új esztendő tartós enyheséggel kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!