Kultúra

2017.02.16. 18:23

Boszorkányok a hegyen

Veszprém – Kik voltak a boszorkányok és miért mentek a Szent Gellért hegyre? – Ezekre a kérdésekre is választ kaptak a hallgatók Szigethy Miklósné Ildikó óvodapedagógus előadásán.

Kutasi Zsófia

A megpatkolt boszorkány, mint az ősi magyar hitvilág mitikus alakja címmel tartott előadást Szigethy Miklósné Ildikó óvodapedagógus, a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. Mint mondta, huszonkét éve óvónő, egy olyan intézményben dolgozik, ahol a népi kultúra a mindennapok része.

Fontosnak tartja, hogy pedagógusként hiteles legyen, ezért azt adja át a gyermekeknek, amit megtanult és megtapasztalt. A mese a szíve csücske, ezért Kóka Rozália, mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő bukovinai gyűjtéséből származó, A megpatkolt boszorkány című mesével indított. A tréfás történet több hiedelemre is utalt, például arra, hogy a gatyamadzag a népi hitvilágban varázserővel bírt.

Szigethy Miklósné Ildikó kiemelte, a paraszti kultúrában az egykori praktikák, szokások számos hagyományos eseményhez kapcsolódtak. Szent Mihály napja után a kukoricafosztás is jó alkalom volt a jóslásra, tréfálkozásra, mulatozásra is. Úgy tartották, az a lány, aki megtalálja a ritkának számító piros csövet, az abban az évben férjhez megy. De a házasságjóslás a tollfosztás során és a fonóban is folytatódott.

A gazdasági munkák mellett az ünnepekhez, például az újévhez, a farsanghoz és a húsvéthoz is számos hiedelem, szokás kötődött. Az előadó a résztvevőket közös játékra is invitálta, mely során interaktívan ismerhették meg az egykori szokásokat.

A Laczkó Dezső Múzeum az előadást a Házasság Hetéhez kapcsolódóan rendezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!