Kultúra

2017.03.15. 21:30

A pápa dönt Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáról

Veszprém - Márfi Gyula érsek a Vatikánban átadta a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási ügye egyházmegyei eljárásban lezárt anyagát.

Napló-információ

A Veszprémi Főegyházmegye főpásztora március 10-én reggel szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő Magyarok Nagyasszonya-kápolnában. Vele együtt koncelebrált Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora, Kovács Gergely pápai káplán, az ügy szentszéki posztulátora, Vértesaljai László S. J., a vatikáni rádió magyar adásának felelős szerkesztője, valamint a főegyházmegye küldöttségének tagjai, Takáts István érseki kancellár és Szakács Péter atya, a boldoggá avatási ügy püspöki delegátusa. A delegáció tagja volt még Varga Tibor, az Ér-seki és Főkáptalani Levéltár munkatársa.

Márfi Gyula érsek a szentmisét Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért mutatta be. Szentbeszédében az ő példáját állította a jelenlévők elé, hangsúlyozva, hogy az is csodának számíthat, hogy ezt az egyszerű, szegény családból származó lányt Isten kiválasztotta és kegyelmével megajándékozta. Kiemelte, hogy Magdi legnagyobb erénye az alázat mellett az volt, hogy igyekezett mindent megtenni Jézus kedvéért, amiről úgy gondolta, hogy meg kell tennie, így például éjszakába nyúlóan imádkozva térdelt az ágya mellett.

Szakács Péter tapolcai plébános, püspöki delegátus, Kovács Gergely pápai káplán, szentszéki posztulátor, Márfi Gyula veszprémi érsek, Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora, Takáts István érseki kancellár, Kulcsár Dávid, a főegyházmegye Rómában tanuló papnövendéke és Varga Tibor, az érseki levéltár munkatársa Fotó: Veszprémi Érsekség

A szentmise után a delegáció a harminc kilogrammnyi irat-anyaggal átsétált a kongregáció Szent Péter tér sarkán lévő épületébe, ahol Angelo Amato - a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa - megbízottjának átadták az iratanyagot tartalmazó lepecsételt dobozt. A doboz több ezer oldal iratanyagot tartalmaz. Ebben találhatóak a tanúvallomások, a lefolytatott helyszíni szemlék eredményei, történész és teológus szakértők szakvéleménye, valamint a Bódi Mária Magdolna ma is élő tisztele-tével kapcsolatos kivizsgálás anyaga.

A boldoggá avatási ügyet 1945-ben Mindszenty József akkori veszprémi püspök kezdte meg, azonban a kommunista diktatúra megakadályozta a folytatást. A rendszerváltáskor Szendi József püspök újra fölkarolta az ügyet. Márfi Gyula érsek a legújabb kanonizációs eljárási szabályok szerint folytatta le az egyházmegyei eljárást, amely hivatalosan 2016. október 22-én zárult le. A bíborosok testülete, végül a szentatya dönt arról, hogy boldoggá avatják-e Bódi Mária Magdolnát, az egykori munkáslányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!