Kultúra

2016.05.18. 17:45

Bérgyilkos kerekes székben

Mozgássérült főszereplőkkel készített akcióvígjátékot Till Attila. A rendezői szándék dicsérhető, a kivitelezésben már akad kifogásolnivaló.

Marton Attila

Till Attila nem csupán televíziós műsorvezető, 2008-ban Pánik címmel készített először nagyjátékfilmet, később Csicska című rövidfilmjét a Cannes-i Filmfesztivál versenyen kívüli szekciójába is meghívták.

Till Attila rendező a forgatáson, mellette Thuróczy Szabolcs, Fekete Ádám és Fenyvesi Zoltán Fotó: A Company

A Tiszta szívvel című film története szerint adott két fiatal, Zoli (Fenyvesi Zoltán) és Barba papa (Fekete Ádám), akik a valóságban is mozgássérültek. A fiatalok napjaikat a mozgássérült emberek rehabilitációs központjában töltik. A kreativitást és finommotoros mozgást fejlesztő foglalkozások és gyógytorna után, ha tehetik, a képregényükön dolgoznak. Zoli kerekes székbe kényszerült, műtétre vár, pontosabban egy műtét hosszabbíthatná meg az életét. Barba születéskori mozgás-szervi elváltozással él, hétköznapjaikat a börtönből szabadult, tűzoltóként egy bal-eset miatt kerekes székbe kényszerült Rupaszovval (Thuróczy Szabolcs) való találkozásuk forgatja fel, aki egy szerb maffiafőnöknek dolgozik bérgyilkosként. A fiúk mentoruk révén belekerülnek az alvilági leszámolásba.

Till Attila nem foglalkozik a történet bűnügyi részével, és homályban marad az is, pontosan mi mozgatja Rupaszovot. A rendező feltehetően egyensúlyozni akart a mozgássérültek világának bemutatása és a műfaj által kijelölt út között, ám ez minden igyekezet és jó szándék ellenére sem sikerült. Azon túl, hogy néhány villanást látunk ab-ból, mennyire nehéz a mozgásszervi betegséggel a legegyszerűbb, hétköznapi dolgokat végrehajtani - italautomatát használni, távcsőbe nézni vagy éppen horgászni -, semmit sem tudunk meg a mozgássérültek életéről, társadalmi helyzetéről. Hiába van több hibátlanul vágott jelenet, dögös zenék és valóban vicces epizódok, az összkép mégis némiképp csalódást keltő.

A film és karakterei - ez kétségkívül rendezői érdem - azonban a hibák ellenére is szerethetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!