Kultúra

2016.02.08. 12:54

Bemutatótermet rendez be a keramikus

Sümeg - Jelentős változásokat hozott az elmúlt néhány hónap Oszkai Réka keramikus életében. Mostantól nem csupán az alkotásra jut több ideje, hanem a művészet ezen ága iránt érdeklődőkkel és a gyerekekkel is tud foglalkozni. Február elején több kiállításra készít kerámiákat, valamint berendezés előtt áll a bemutatóterme szülei lakásában.

Tisler Anna

- Az utóbbi időben sok meghívásnak nem tudtam eleget tenni, kiállításokat kellett lemondani - mondta Réka. - Ma már több időt fordítok a munkára, ugyanis egyre inkább éreztem, alkotóként is szeretnék kiteljesedni. Nemrég nagy megtiszteltetés ért. Mindszentről kaptam meghívást. Ott töltöttem gyermekkoromat, de már közel negyedszázada elköltöztünk Sümegre. Jól esett, hogy emlékeznek rám, figyelemmel kísérik a sorsomat. Már tervezem, mit fogok bemutatni. Ez lesz a legtávolabbi kiállításom, korábban csak Budapestig jutottam el. Vágyam, hogy Hódmezővásárhelyen is kiállíthassak.

Réka a legújabb munkájával
Fotó: Tisler Anna

Nőnapon Halimbán a művelődési házban mutatkozik be. A kiállítás első darabjai már készülnek. A kollekció szecessziós stílusban készül, hosszú hajú  hölgyfigurákból áll, a kerámiák barna és vörös színűek lesznek. Néhány tündért is kiállít Réka a korábbi kollekcióból, azok inkább hideg színekben, kékben és fehérben pompáznak.

- Megkomponálom az anyagot, eltervezem, hogyan rendezem be a kiállítást - fogalmazta meg az alkotó. - Igazi kihívás lesz, hogy nyáron egy balatoni komolyzenei rendezvénysorozat alkalmával is bemutatkozhatok, és lesz kiállításom Tihanyban is.

Oszkai Réka már Halimbára készül

Réka régi vágya, hogy érdeklődő gyermekcsoportokat és felnőtteket vezessen be a művészetnek az általa művelt ágába. Arra eddig nem nyílt lehetősége, az otthoni műhelye kicsi volt. Néha az udvaron fogadott látogatókat, vagy ő ment intézményekhez.

- Az alkotás számomra közösségteremtő tevékenység is - mondta.  - Szeretem megmutatni, milyen folyamatokon megy keresztül az anyag, mire szobor lesz belőle. Munka közben megbeszéljük, hogy az agyaggal is lehet érzéseket, érzelmeket kifejezni. Táborokban is tartok foglalkozást. A gyerekek nagyon érdeklődőek, kérdezgetnek. Gyakran tapasztalom, hogy a túl elevennek tartott fiúk órákig ülnek az asztalnál és tevékenykednek. Versenyautót, darut készítenek, de nem baj. Próbálja ki magát, és ha kedvet kap, folytassa.

Oszkai Réka az új és kezében egy régebbi alkotásával


A táborokban segítsége is van Rékának. A 15 esztendős Virág lánya, aki szeptembertől Szombathelyen tanul művészeti középiskolában. Ő még most keresi az útját, alakítja saját stílusát.

- Azt tanácsolom neki is, mint mindenkinek, hogy próbáljon ki minél több dolgot, találja meg azt, amihez kedvet érez, amelyben leginkább ki tudja fejezni önmagát - mondta Réka.  - Számomra az alkotás önismereti tréning is. Amikor tevékenykedek, teljesen átadom magam az alkotásnak. Minden darab, ami kikerül a kezem alól, más lesz. Nem szeretek sorozatot készíteni. Ha mégis több egyforma darabot kell készítenem, úgy érzem, az első a legszebb. Egy-egy kerámián napokig dolgozom, alakítom, égetem, festem. Estére nagyon elfáradok, de amikor ránézek a kész szoborra tudom, hogy érdemes volt annyit foglalkozni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!