Kultúra

2017.08.18. 19:17

Begördült a tartalmas mozgó Arany-kiállítás Veszprémbe

A busz már kívülről is meglehetősen feltűnő, oldalait a Toldi rajzfilm illusztrációi dekorálják.

Leitner Vera

A járműből minden ülést eltávolítottak, a kiállítás egy fainstallációra épül. A különböző elemek végigkövetik Arany János életének főbb állomásait - mondta el Nagyvári Ildikó, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) munkatársa a pénteken a Laczkó Dezső Múzeum elé érkezett Arany 200 buszkiállításról. A PIM mozgó kiállítása, az Arany 200 busz a kétszáz évvel ezelőtt született Arany János életét és munkásságát mutatja be, és három napon át ingyenesen látogatható. Nagyvári Ildikó programszervező elmondta, a múzeumnál régi hagyománya van az utazó kiállításnak.

- Tavasszal nyílt Budapesten a 200. évforduló alkalmából emlékkiállítás Önarckép álarcokban címmel, s már akkor megszületett az elhatározás, hogy ehhez a tárlathoz is készítünk egy utazó kiállítást, hiszen az elmúlt években volt már Nyugat-, illetve Kazinczy-buszunk is, sikerrel járták az országot. Az Arany-busz ez év június 10-étől jövő októberig folyamatosan úton lesz, a PIM oldalán kaphatnak információt az érdeklődők, miként lehet meghívni a buszt adott településre, iskolába, múzeumba, könyvtárba - mondta el Nagyvári Ildikó, akitől megtudtuk, a buszkiállítás ötletadója, kurátora Szilágyi Judit irodalomtörténész. Az Arany 200 busz különlegessége, hogy már a határokon túli magyarlakta területekre is eljuttatja a tárlatot. A buszban ikonikus tárgyakkal, bővebb információkat tartalmazó érintőképernyőkkel s játékos, interaktív elemekkel találkozhatunk, melyek révén gyerekek és felnőttek is élményszerűen kerülhetnek közelebb a költő munkásságához, de megismerhetik a kortársak s az irodalom későbbi jelentős személyiségeinek Aranyhoz fűződő reflexióit is.

A kicsi, de minden felületet kihasználó, tartalmas kiállítást Asztalos István is meglátogatta Fotó: Pesthy Márton

- Kicsi, de minden felületet kihasználó, tartalmas kiállítás az Arany 200 busz. A busz mellett elhelyezett kincsesládában sisakok, páncélok rejlenek, s a legerősebbeknek malomkövet is hoztunk. Ezek mind a hős Toldira utalnak, hiszen a legtöbb diák őt ismeri a legjobban Arany alakjai közül. Ugyancsak a busz mellett nyugágyak, asztalok is találhatók, melyek a látogatók kényelmét szolgálják, akik a következő három nap során itt elmélyedhetnek a költő műveiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!