Kultúra

2017.04.11. 19:10

Az ünnepre készülve interaktív kiállítás nyílt Öskün

Öskü - Máté evangéliumából olvasható egy-egy rész a tizenkét stáción az ösküi kultúrházban nyílt kiállításon.

Balla Emőke

A Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeti és missziói osztálya biztosította azt a tárlatot, mely évente tíz gyülekezetbe jut el. Az ösküi gyülekezet pályázott, így fogadta az interaktív bemutatót, ahol a résztvevők többek között imádságaikat írhatják le, felsorolhatják azokat a nehézségeket, fájdalmakat, melyek az életüket nehezítik, ostyát és bort vehetnek magukhoz, kenhetnek balzsamot a csuklójukra, választhatnak Jézus vagy Barabbás között, és mérlegre tehetik azt, hogy ők vajon mit kiáltanának a tömegben: "Feszítsd meg" vagy azt: "Engedd el!'

A kiállítást Hamza Kinga Dalma ösküi evangélikus lelkész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Emlékeztetett arra az elgondolkodtató stációra, ahol Jézus Pilátus udvarában van. Ma is kérdés számunkra, hogy kit választanánk: Jézust vagy Barabbást.

Szabó Vilmos Béla tartott áhítatot a virágvasárnapi történet, Jézus Jeruzsálembe való bevonulása kapcsán. Az evangélikus esperes úgy fogalmazott: a világtörténelem legnagyobb eseménye a nagyheti, húsvéti, de ez nem 2000 esztendővel ezelőtti történet, hanem mai: ma is átéljük. Jézus ma is jön, értünk jön, nekünk az Úrra van szükségünk.

Lóczi Róbert, Jánostik Liliána, Lócziné Földi Eszter és Lóczi Laura az interaktív kiállításon Fotó: Pesthy Márton

Húsvét ünnepén szeretnénk átélni a boldogságot, békességet, szeretetet, megbocsátást és örömöt, de csak úgy tudjuk, ha valóban hittel ünnepelünk. Ha megnyitjuk szívünket, lelkünket, átéljük azt, hogy az életünkben Jézusra van szükségünk.

Halmágyi Zoltán katolikus plébános arról beszélt, hogy Jézus úgy szeretett bennünket, hogy az életét adta értünk. Milyen kicsi az emberek szeretete az ő szeretetéhez képest - mondta. A megtestesült szeretet végigjárta a keresztutat, a nagyhéten mi is ezt éljük át, erre emlékezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!