Az omnibusztól a zeneiskoláig

2017. február 17., 10:00 szerző: Kutasi Zsófia fotós: Penovác Károly
komment
Veszprém – A Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány olyan szellemi műhely, amely mindig különlegességgel örvendezteti meg az olvasókat – mondta Porga Gyula polgármester.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Porga Gyula az alapítvány kiadványainak, a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 44. számának és a Veszprémi Szemle Könyvek 9. kötetének bemutatóján az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében pénteken kiemelte, a várostörténeti folyóiratok tanulmányaira egyre többen hivatkoznak.

A folyóirat 44. száma többek között a város gazdag zenei tradíciójával foglalkozik, a Veszprémi Szemle Könyvek 9. kötete pedig az 1912-es évhez kapcsolódva Veszprém aranykorát taglalja, amikor városszerte építkezések, fejlesztések zajlottak, a polgárság egyre inkább megerősödött. Az egykori események tanulmányozása nyomán sokat tanulhatunk.

- Veszprém valóban kultúrváros, ahol az értékek teremtése, megőrzése egyaránt fontos – hangsúlyozta Márfi Gyula veszprémi érsek a bemutatón.

A Veszprémi Szemle Könyvek 9. kötete Hornig Károlyhoz kötődik, aki huszonkilenc évig volt Veszprém püspöke. Hornig Károlyt a kultúra szeretete, a nagylelkűség jellemezte, emellett mecénásként is kiemelkedő volt.

Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora szintén méltatta a kiadványokat és az alapítvány munkáját. Örömét fejezte ki, hogy a legújabb folyóirat címlapján Péchy László, egykori egyetemi professzor szobra látható. Kiemelte, a Pannon Egyetem tizenöt éve folytat értékmentést annak érdekében, hogy a jeles professzoroknak emléket állítson, üdvözölte, hogy ennek a szemle is teret ad.

A kiadványokat a köszöntők után Csiszár Miklós, a Veszprémi Szemle főszerkesztője ismertette. Kiemelte, a folyóiratban számos érdekességgel találkozhat az olvasó, többek között a veszprémi omnibuszjárat történetével és egy visszaemlékezéssel a zeneiskola egykori tanárairól.

A kötetet eredetileg Veszprém múltja és jelene címmel jelentette meg Hornig Károly bíboros 1912-ben, melyet az alapítvány most reprintként jelentetett meg újra.

Kutasi Zsófia

2017. február 17., 10:00 szerző: Kutasi Zsófia fotós: Penovác Károly

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...