Kultúra

2015.06.22. 13:05

Az evangéliumi parancs vezeti

Veszprém - A foglalkozás a szegényekkel, idősekkel mindig a hivatásának része volt. Szíjártó László, pápai esperes-plébános igazgatóként a közelmúltban vette át a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász vezetését Zagyva Richárdtól, aki az országos központ igazgatóhelyetteseként dolgozik tovább.

Kutasi Zsófia

- Számított a kinevezésre?

- Meglepett a felkérés. Zagyva Richárd igazgató javaslatot tehetett arra, ki legyen az utódja. Ő engem választott, Márfi Gyula veszprémi érsek úr pedig ezt megerősítve rám bízta a megyei karitász vezetését.

- Milyen feladatok várnak önre?

- Nekem részben más lesz a szerepköröm, mint Zagyva Richárdnak, mert én továbbra is aktív plébánosként Pápán egy egyházközséget vezetek, tavaly óta pedig a pápai esperesi kerületnek vagyok a vezetője. Ezért egy héten kétszer, hétfőn és csütörtökön vagyok a veszprémi karitász központban. Azt a munkát szeretném folytatni, melyet Zagyva Richárd elkezdett. A munkám természetesen részben más lesz az eddigiekhez képest, hiszen igazgatóként nem csak egy plébániai, hanem a megyében működő több mint harminc karitász csoportot kell segítenem és irányítanom. Szeretném, ha az országos előirányzatnak is megfelelően a csoportok száma növekedne. Az irányelv szerint, minden plébánián karitász csoportot kellene működtetni, a megyében közel nyolcvan plébánia van, így ezen a téren még van teendőnk.

A jelen helyzetben egyre nagyobb szükség van a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetének, a Katolikus Karitásznak a munkájára - mondta Szíjártó László
Fotó: Penovác Károly

- A plébániai hálózat bővítésével egyben tervezik az önkéntesi hálózat bővítését?

- Igen. Megpróbálunk minél több plébánost bevonni a munkába olyan értelemben is, hogy segítsék ezeknek a csoportoknak a létrejöttét. A mi munkánk az önkéntesekre alapul, rajtuk keresztül tudjuk segíteni a rászorulókat.

- Melyek a konkrét tervei?

- Az elmúlt időszak gyakorlata, hogy minden évben kétszer tavasszal és ősszel összehívjuk a karitász csoportok világi vezetőit. Ezt szeretném kibővíteni és szándékozom azokkal az atyákkal is találkozni, akik karitász csoportokat is magában foglaló plébániákat vezetnek, azzal a céllal, hogy a világi és az egyházi vezetők összhangban legyenek, az atyák lássák, hogy az önkéntesek mivel foglalkoznak és még jobban tudják segíteni, támogatni a munkájukat.

- Melyek azok a hagyományos megmozdulások, akciók melyeket továbbra is megtartanak?

- A személyes találkozásokat, a karitász csoportok látogatását folytatjuk. Nálunk mindig nyitott ajtóra talál az, aki segítséget kér, a lehetőségekhez mérten segítünk az önkénteseknek és a rászorulóknak egyaránt. A hagyományos rendezvények, mint például a gyermek táboroztatás, az Erzsébet-napi jótékonykodás, az Erzsébet kenyér kiosztása, a kirándulások a jövőben is megmaradnak.

- Mi a vezérelve igazgatóként?

- A karitász munkájának és azon belül a segítségnyújtásnak vannak látványos, kézzelfogható formái, mint például egy tárgyi adomány, élelmiszercsomag vagy gyógyszer kiváltás, lakhatással kapcsolatos támogatás, jelenlét a katasztrófa helyzetnél, árvizeknél. Emellett szeretném a kevésbé látványos, de ugyanannyira fontos tevékenységeket is erősíteni, támogatni, például azt, hogy az önkéntesek minél gyakrabban látogassák azokat az időseket, akikre otthon már senki nem nyit ajtót, vagy éppen kórházban vagy idősek otthonában vannak. Nekik sokat számít, ha valaki odamegy és elbeszélget velük, vagy felajánlja a segítséget a bevásárlásnál vagy a ház körüli munkáknál. Jézus rajtunk keresztül akar elmenni a bajban lévő embertársainkhoz; a kezünket akarja igénybe venni a nehézségek enyhítésében.

- Mi ma a karitász legfőbb küldetése Ön szerint?

- Sajnos a nehéz gazdasági helyzetben egyre nagyobb szükség van a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetének, a Katolikus Karitásznak a munkájára, hiszen sokan önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe. Nekünk a lehetőségeinkhez mérten az evangéliumi parancs szerint segítenünk kell, vagy megpróbálni enyhíteni a nehézségeiken.

Szíjártó Lászlót 2002-ben szentelte fel Márfi Gyula veszprémi érsek pappá. Először Ajkán, majd 2003-tól Pápán káplán, majd 2013-tól plébános. A pápai tókerti városrészben 2013-ban Karitász csoport alakult, azóta vesz részt aktívan a Karitász munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!