Kultúra

2016.02.01. 08:53

Az apokalipszis már a spájzban van - Sicario

Pontosabban az alagútban, valahol az Egyesült Államok és Mexikó között. A Sicario témája olyan távol van tőlünk, mint az európai migránsválság Texastól, történelmi lehellete mégis érezhetően fagyos és félelmetes.

Horváth Gábor

Sicario - A Bérgyilkos

Az emberrablási ügyekre specializálódott FBI ügynök, Kate Macer (Emily Blunt) és csapata egy bevetés során falba temetett, rothadó hullákra bukkan a Diaz család házában. Kate-et ezután felkérik, hogy vegyen részt egy titkos akcióban az Egyesült Államok és Mexikó területén ténykedő hírhedt Diaz klán és vezetője, a véreskezű drogbáró elfogására...

Főszereplők: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin.
Rendező: Denis Villeneuve.

Hangulat és feszültség

Az első benyomást ínyenc filmfogyasztó, tanult kollégámtól kaptam a Sicarioról, ő azt mondta, egy napig nem tudta eldönteni tetszett-e, vagy sem. Na, itt kezdett el érdekelni a dolog (mert a felvezetett történet nem igazán lépte át az ingerküszöbömet). Kezdés után aztán a hangulat egyből megfogott: napos-poros, fülledt-misztikus – ez csak az USA sivatagos délnyugati része lehet. No, és mi található még az USA napszítta délnyugati részén? Hát a mexikói határ, a földi nyomor és a luxus, a 3. és a modern világ ikonikus találkozóhelye. Itt kap az alapfíling egy nagy kanál banditás – kábítószeres – rendőrös habot a tetejére, ami folyamatossá teszi az amúgy is viszonylag magas feszültséget.

Úgy akciófilm, hogy közben nem is az

Az igazság odaát van, a Sicario erősen pozitív oldala a rejtélyesség, mint izgalomfaktor fenntartása. Furán hangzik, de ez a mozi úgy akciófilm, hogy közben nem is az. Úgy értem, van pörgés, lövöldözés, jelentékeny mennyiségű vér is, mégsem ezeken van a hangsúly. Tetszett, hogy a Sicario nem magyaráz túl sokat, csak (rá)mutat a sarokpontokra, s a mozi ettől sokkal hitelesebb. Benicio del Toro meggyötört, némileg püffedt arca ennek kiváló névjegye, jobb színészt tán találni sem lehetett volna a karakterre. Természetesen nem szabad megfeledkezni Emily Bluntról sem, ő nagyon passzol a másik főszerepbe, de én nem is találtam olyan karaktert és színészt, aki kilógott volna a sorból.

A Sicario egyébként egy nagyon feszes, majdhogynem katonás film, amely az elnagyolt, itt-ott elég gyengécske háttérsztori ellenére végig izgalmas. Állítom, ha darabokra szednénk semmi újdonságot és érdekeset nem találnánk a történetben, de így egyben, mindenképpen saját, egyedi hanggal és hangulattal rendelkező alkotás. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy tarkóhoz tartott pisztollyal oktat némi újkori történelmet egy merőben új kihívásokkal találkozó korban és társadalomban.

Történet: 10/5
Fíling: 10/9
Karakterek: 10/8
30/22

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!