Kultúra

2016.08.17. 15:25

Áriák és dalok - Naményi Miklós zenés(z) önéletrajza

Veszprém - Naményi Miklós Zenés(z) önéletrajzának második részét a Városi Művelődési Központban hallhatta a közönség.

Balla Emőke

A tüdőgyógyász főorvos a Zenélő udvar sorozatban tavaly mutatkozott be önálló estjével. Zenés(z) önéletrajz című műsorában Naményi Miklós nem az orvosi pályáját akarta hangsúlyozni, hanem azt a részét, ami legalább olyan fontos számára, zenei élettörténetét. Bár, mint mondta, ő a komolyabb áriákat kedveli, a tavalyi műsor is közelebb állt a lelkéhez, akkor a közönség a komor, szomorú dalok mellett hiányolta a vidámságot. A mostani műsorban áriák és dalok hangzottak el, többek között az, amelyikkel az első sikerét érte el középiskolás korában, Kern Mississippi című dala.

Naményi Miklós énekelt Fotó: Nagy Lajos

Mozart Szöktetés a szerájból című operájából Ozmin áriáját énekelte, Leporello áriáját a Don Giovanniból, a Rágalomáriát a Sevillai borbély című operából. A vidám műsorba illet Csajkovszkij Anyegin című operájának Gremin áriája eredeti nyelven, noha Naményi Miklós lehetőség szerint magyarul énekel. Vallja, ha az opera műfaját népszerűsíteni akarjuk, akkor magyar nyelven kell azt előadni.

Veszprém Város Vegyeskarának tagjaként minden évben énekel oratóriumot, melyekben gyönyörű basszus szólók, áriák vannak. A muzsikáló orvosok társaságával is rendszeresek a találkozók, mindig új műveket tanulnak, mutatnak be. Önálló ária- és dalesttel hatvan évesen lépett színpadra, paloznaki barátai biztatására. Úgy fogalmazott: meg kell élni egy életkort, el kell jutni egy zenei tapasztalathoz ahhoz, hogy önálló estet vállaljon. Mostani műsorában is L. Kovács Ildikó kísérte zongorán, életének történeteit Szakonyi János mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!