Aradi László atya a papok rejtett életéről

2017. február 17., 10:30 szerző: Laskovics Márió fotós: Pintér Ádám
komment
Pápa – Egy pap híd Isten és ember között. Senki fel nem foghatja, milyen csodálatos hatalom az, ha keresztelés által üdvözülést, gyónáskor vagy halál előtt bűnöktől való feloldozást adhat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Így fogalmazott Aradi László atya szerdán, a Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat februári alkalmán a Szent Benedek-templomban. Az eseményen a Szent István-plébánia egykori káplánja „A papok titkos élete” címmel tartott vidám hangulatú, mégis komoly témájú előadást a templomot megtöltő híveknek.

A Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat februári alkalmán Aradi László atya volt a meghívott előadó

A kissé provokatív címválasztással és előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a papok életének nagyobb része nem a hívek szeme előtt zajlik. Hangsúlyozta, hogy a papok hivatása arról szól, hogy egész életükben, mindig Krisztust kell képviselniük, nemcsak a templomban és az emberek között. Beszélt a szemináriumi tanulmányok, az imádság, a teológia, a hitoktatás fontosságáról, majd a papszentelés szertartásából vett, a felszentelendő paphoz intézett kérdésekből kiindulva szólt a papi életpálya területeiről.

A római tanulmányai után hazatért Aradi László hangsúlyozta, a cölibátusban a papnak Istenhez kell mindörökké hűségesnek lennie

- Akkor is pap vagyok, amikor otthon, a magányban, vagy a barátaimmal vagyok. Mi is emberek vagyunk, ugyanúgy szükségünk van pihenésre, barátaink társaságára, hogy feltöltődjünk, szórakozzunk. Egy pap is lehet fáradt, beteg, nekünk is jól esik, ha néha megkérdezik, hogy vagyunk.

A Bakonygyirótról származó plébános jelenleg Bakonyszombathelyen és fíliáin teljesít szolgálatot

Emellett van egy olyan része is a katolikus papok életének, ami az Isten kizárólagos jelenlétében, csak rá tartozó módon, az imádságban, az elcsendesedésben történik. Mint ahogy a házasságban is csak a házastárs lát bele a másik életébe – mutatott rá az előadásában a cölibátus témakörét is érintő, 2016 augusztusa óta Bakonyszombathelyen és fíliáin - Keréktelekin, Rédén, és Bakonybánkon - szolgáló plébános.

Sok érdeklődőt vonzott az előadás, a népszerű papot sokan ismerősként köszöntötték

- Négy, nagyon jó egyházközséget bíztak rám, örülök neki, hogy ismét faluban, Bakonyszombathelyen élhetek. A közösség tagjaként is szeretnék otthon lenni ezekben a falvakban – mondta el a Bakonygyirótról származó Aradi László atya, aki a lelki teljesség megélésével kapcsolatban a mértéktartást emelte ki. Hajdani pannonhalmi bencés diákként a megszentelt élet „Imádkozz, dolgozz és olvass!” alapvetését, és annak megfelelő arányú elosztását vallja.

- Pápára mindig hazajövök, az itt töltött egy év mindig ide fogja kötni a szívemet. Jó érzéssel jöttem vissza az ismerős arcok közé, nagy öröm, hogy két év után újra köztük lehetek – osztotta meg a városhoz fűződő érzéseit a római tanulmányait követően jelenleg itthon, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiai doktori disszertációjára készülő közkedvelt lelki pásztor.

 

Laskovics Márió

2017. február 17., 10:30 szerző: Laskovics Márió fotós: Pintér Ádám

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...