Kultúra

2017.02.16. 17:15

Aradi László atya a papok rejtett életéről

Pápa – Egy pap híd Isten és ember között. Senki fel nem foghatja, milyen csodálatos hatalom az, ha keresztelés által üdvözülést, gyónáskor vagy halál előtt bűnöktől való feloldozást adhat.

Laskovics Márió

Így fogalmazott Aradi László atya szerdán, a Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat februári alkalmán a Szent Benedek-templomban. Az eseményen a Szent István-plébánia egykori káplánja „A papok titkos élete” címmel tartott vidám hangulatú, mégis komoly témájú előadást a templomot megtöltő híveknek.

A Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat februári alkalmán Aradi László atya volt a meghívott előadó

A kissé provokatív címválasztással és előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a papok életének nagyobb része nem a hívek szeme előtt zajlik. Hangsúlyozta, hogy a papok hivatása arról szól, hogy egész életükben, mindig Krisztust kell képviselniük, nemcsak a templomban és az emberek között. Beszélt a szemináriumi tanulmányok, az imádság, a teológia, a hitoktatás fontosságáról, majd a papszentelés szertartásából vett, a felszentelendő paphoz intézett kérdésekből kiindulva szólt a papi életpálya területeiről.

A római tanulmányai után hazatért Aradi László hangsúlyozta, a cölibátusban a papnak Istenhez kell mindörökké hűségesnek lennie

- Akkor is pap vagyok, amikor otthon, a magányban, vagy a barátaimmal vagyok. Mi is emberek vagyunk, ugyanúgy szükségünk van pihenésre, barátaink társaságára, hogy feltöltődjünk, szórakozzunk. Egy pap is lehet fáradt, beteg, nekünk is jól esik, ha néha megkérdezik, hogy vagyunk.

A Bakonygyirótról származó plébános jelenleg Bakonyszombathelyen és fíliáin teljesít szolgálatot

Emellett van egy olyan része is a katolikus papok életének, ami az Isten kizárólagos jelenlétében, csak rá tartozó módon, az imádságban, az elcsendesedésben történik. Mint ahogy a házasságban is csak a házastárs lát bele a másik életébe – mutatott rá az előadásában a cölibátus témakörét is érintő, 2016 augusztusa óta Bakonyszombathelyen és fíliáin - Keréktelekin, Rédén, és Bakonybánkon - szolgáló plébános.

Sok érdeklődőt vonzott az előadás, a népszerű papot sokan ismerősként köszöntötték

- Négy, nagyon jó egyházközséget bíztak rám, örülök neki, hogy ismét faluban, Bakonyszombathelyen élhetek. A közösség tagjaként is szeretnék otthon lenni ezekben a falvakban – mondta el a Bakonygyirótról származó Aradi László atya, aki a lelki teljesség megélésével kapcsolatban a mértéktartást emelte ki. Hajdani pannonhalmi bencés diákként a megszentelt élet „Imádkozz, dolgozz és olvass!” alapvetését, és annak megfelelő arányú elosztását vallja.

- Pápára mindig hazajövök, az itt töltött egy év mindig ide fogja kötni a szívemet. Jó érzéssel jöttem vissza az ismerős arcok közé, nagy öröm, hogy két év után újra köztük lehetek – osztotta meg a városhoz fűződő érzéseit a római tanulmányait követően jelenleg itthon, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiai doktori disszertációjára készülő közkedvelt lelki pásztor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!