Kultúra

2015.11.27. 09:08

Annyi ideje mindenkinek van, hogy elolvasson egy verset

Használja az internetet, de hisz a nyomtatott könyvek erejében Varró Dániel József Attila-díjas költő, akivel telt házas pétfürdői közönségtalálkozója után beszélgettünk.

Szabó Péter Dániel

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindennapos az ilyen nagyfokú érdeklődés a közönségtalálkozókon, sok függ a szervezők aktivitásától is.  Szerencsére azért mindenütt sokan kíváncsiak rám, s főképp a versekre, ami jó hír a magyar irodalomnak, s jó hír nekem is – mondta el kérdésünkre Varró Dániel a pétfürdői közönségtalálkozó után, amelyre olyannyira sokan érkeztek, hogy az eredetileg helyszínként kijelölt emeleti nagyteremből a közösségi ház színháztermébe kellett költöztetni az eseményt.

Nos, visszaigazolásnak mindenképp kiváló volt a péti program, ami a mai, rohamosan digitalizálódó világban kiemelten fontos egy költőnek. A sikert ugyanis ma már nem elsősorban abban mérik, hogy ki mennyi kötetet ad el, hiszen az internet révén százezrek is olvashatják a verseket a világhálón.

– Magam is tapasztalom a legnagyobb közösségi oldal erejét. Rengeteg emberhez eljut, ha kiteszek egy verset az üzenőfalamra. Ugyan rohan a világ, de annyi ideje még mindenkinek van, hogy elolvasson egy rövidke verset. Az internet révén ráadásul azonnali visszajelzést is kapok az olvasóktól. Ez merőben új helyzet, amihez a kortárs költőknek alkalmazkodniuk kell – jegyzi meg Varró Dániel, aki néha túlzónak érzi azt a közvetlen kapcsolatot, amit lehetővé tesznek a közösségi portálok. – A feleségem szokott segíteni nekem, ugyanis nagyon sok üzenetet kapok az olvasóimtól. Akad, aki csak gratulálni szeretne, de érettségi tételek és házi feladatok ügyében is rendszeresen keresnek. Kaptam már fenyegető levelet is egy-egy versem kapcsán. Azáltal ugyanis, hogy tankönyvbe kerültem, olyan emberekhez is eljutnak a verseim, akik egyébként nem nyitnának ki egy Varró Dániel kötetet, s nem feltétlenül értik meg a verssorok játékosságát – jegyzi meg a költő, aki bízik a nyomtatott könyvek erejében is. – Ha úgy tetszik, igazi írónak vagy költőnek az számít, akinek van kiadott kötete is. Persze ez még nem minősítés, de jelezhet egyfajta színvonalat.

A háromgyermekes édesapának saját bevallása szerint fő inspirálói a fiai. – Egyszerű és nehéz feladat egyszerre szülőnek lenni. Sok gyermekkönyvet írtam nekik, róluk. Egyébként költőként abba a csoportba tartozom, akik nehezen, szöszmötölősen írnak. Sokáig érlelem a strófákat – meséli Varró Dániel, aki elárulta, jelenleg egy felnőtteknek szóló versesköteten dolgozik. – Úgy érzem, ideje költőként egy komolyabb művet is letennem az asztalra. Az alkotás ugyanakkor nem megy könnyen, a gyermekkönyvek miatt talán elszoktam a felnőtteknek szóló versektől. Az utolsó ilyen jellegű kötetem 2007-ben, azaz nyolc évvel ezelőtt jelent meg Szívdesszert címmel. Ideje tehát újabb könyvvel előrukkolni, ha minden a terveim szerint alakul, jövőre már kézbe is vehetik az olvasók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!