Kultúra

2016.12.18. 12:01

Alsóörs krónikását köszöntötték

Veszprém - Csütörtökön este zsúfolásig megtelt Alsóörs művelődési házának színházterme, ahol Albrecht Sándor 85. születésnapjára kiadott könyvének ünnepélyes bemutatójára gyűltek össze barátai, tisztelői, egykori kollégái.

Jákói Bernadett

Hebling Zsolt polgármester köszöntőjében kiemelte Albrecht Sándor személyének, munkásságának helyi kötődését, ami a település közösségi életében is nagyon fontos szerepet tölt be.

- Az általa feldolgozott történelmi folytonosság nemcsak értéke közösségünknek, hanem az egykori, itt élt , és jelenleg is itt élő emberek tevékenysége. Albrecht Sándor hosszú évtizedek óta tevékenyen vesz részt helytörténeti írásaival, könyveivel Alsóörs kulturális életében, és mindezt minden ellenszolgáltatás teszi nélkül – fogalmazott a polgármester.

Albrecht Sándort Alsőörs krónikását, 85. születésnapján egy kiadvánnyal és az ő tiszteletére palackozott borral köszöntötték barátai, kollégái, tisztelői Fotó: Jákói Bernadett

Bándi László a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke részletesen ismertette az ünnepelt életrajzát, szakmai munkásságának főbb állomásait. Kiemelte, hogy a honismereti munkásságának fontos epizódjaként, azon túl, hogy évtizedekig a Veszprém Megyei Napló kiadójában dolgozott, a község történetén belül elemezte a „balatoniság” meghatározó szerepét. A faluról megjelentetett könyvei mellett 1994-2014 között helytörténeti cikksorozatokat jelentetett meg a helyi lapokban, a II.világháború alsóörsi vonatkozásai mára már történeti jelentőségűek. Emellett a megye képzőművészeti életére és az alkotó képzőművészek munkásságára is felhívta a figyelmet. Nagy barátság fűzte Vágfalvi Ottó festőművészhez is. 2012 óta a helyi Értéktár Bizottság tagja. Véleménye mindig nagy szerepet játszik a helyi döntéshozók körében.

Lírai ajándékként Vándorfi László színművész, a Pannon Várszínház igazgatója Illyés Gyula: Óda a törvényvényhozóhoz című verssel tisztelgett az ünnepelt előtt.

A születésnapi jubileumra kiadott könyvet dr. Tölgyesi József főszerkesztő, a Kodolányi Főiskola docense mutatta be a nagyközönségnek.  A 236 oldalas kötetbe több megyei jelentőségű helytörténész, kutató által készített tanulmányok kerültek, amelyek országos szinten nem igazán voltak eddig ismertek.  Helyi , megyei , veszprémi kutatók találták meg azokat a vonatkozásokat, amelyek akár át is írhatják a térségi történetet is. –fejtette ki gondolatait a szerkesztő.

Az ajándékműsorban közreműködött dr. Kálmánfi Ferenc ének előadásával , amelyet Viola Erzsébet kisért zongorán.

A köszöntőket és a koccintást követően a polgármester átadott egy üveg pezsgőt Albrecht Sándornak, amit külön a tiszteletére palackoztak. Végezetül az ünnepelt a születésnapi kötetét dedikálta a nagyközönség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!