Alkotótábor a vulkán lábánál

2017. június 18., 11:00 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa
komment
Badacsonytördemic - Baranyai Zoltánnét, a Szín-Vonal Művészeti Iskola igazgatóját a napokban ötven éves munkájáért a Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerésben részesítette Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma minisztere.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

2017.06.16.Ez alkalomból is jártunk az iskola nyári táborában, ahol a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával az általános iskolás diákok nyolc, háromnapos turnusban, ingyenes alkothatnak.

Baranyai Zoltánnétől megtudtuk, hogy a Nemzeti Tehetségprogram pályázati lehetőségeit igyekeznek minden évben jól kihasználni, hogy minél több tanuló számára tudjanak a képességeiknek, érdeklődésüknek megfelelő fejlesztő programot kínálni.

- Idén nyolc sikeres pályázatunk volt, így minden feladatellátási helyünk tanulói számára tudtunk ingyenes tanulmányi utakat, múzeum, és színház látogatásokat, kiállításokon való részvételt biztosítani. Továbbá olyan izgalmas műhely tevékenységeket, műhely beszélgetéseket ajánlhattunk fel számukra, amelyek segítségével a diákok beavatást nyertek például a hagyományőrzés, a népművészet, a régészet, az animációs filmkészítés, illetve a modern képzőművészet világába. Ezeket a táborokat megelőzte egy év közbeni témakör, amely során a tanévben dolgoztak, de megelőzte egy tanulmányút, vagy egy művésszel való találkozás is. Például akik Klimó Károly festőművésszel beszélgethettek, a kortárs művészetbe nyertek bepillantást - mondta az igazgató.


A Szín-Vonal Művészeti Iskola legutóbbi kiállítása megnyitóján Baranyai Zoltánné méltatta a diákok és tanáraik egész éves munkáját

A május közepén kezdődött táborok programja nagyon eltérő a szerint, hogy hány évesek a tanulók és milyen az érdeklődési körük. Különféle technikákkal dolgoznak a tanulók, mindegyik iskolai telephelynek más irányú a tábora. Kilenc éves kortól táboroznak itt családias hangulatban.

- Ez egyben beszoktató tábor is a kicsiknek, akik aztán később a hosszabb, egy hetes táborokba is mehetnek már. Itt nyugalomban alkothatnak az árnyékban, a diófa alatt, vagy ha úgy tartja kedvük, szaladgálhatnak. Túrázni is lehet, miként a Balaton-part szintén nyújt élményeket számukra. Esténként van idő társasjátékozni, mesét mondani. Hét-nyolc órát együtt dolgoznak, közben megismerik egymást. Például a taliándörögdi kicsik a magyar népművészet szimbólumrendszerére építve írtak egy mesét és ehhez elkészítették a felvehető jelmezeket. A lesencei csoport tagjai az ókori Róma világával ismerkedtek. A balácapusztai egy napos látogatás, a múzeumpedagógiai foglalkozások élményeit dolgozták fel.

A római korba képzelték magukat, korabeli jelmezeket készítettek és öltöttek magukra a táborban Hiszen itt a táborban, az iskolát fenntartó alapítvány székhelyén, a badacsonyi, Római úton vagyunk. A zalahalápi diákok a magyar népművészet motívumkincseiből építkezve alkottak szép, nagy méretű dekoratív fali textileket. A tapolcai diákok izgalmas rövidfilmeket készítettek, a monostorapáti iskola tanulói a dekoratív festészet műfaját sajátították el. A badacsonytomaji és révfülöpi gyerekek környezetszépítő tevékenységet végeznek, dekoratív muráliákat, azaz nagy méretű faldíszítményeket festettek és a hulladékot hasznosítva alkotnak új minőséget.


A monostorapáti diákok alkotnak Széplaki Nóra, Püspök Anita és Mészáros Anna irányításával

A táborokban tizenöt-húsz diák alkotott egyszerre, ott jártunkkor éppen Széplaki Nóra, Püspök Anita és Mészáros Anna irányításával. Anna már az egykori saját tanítványok egyikeként vesz részt a munkában végzett grafikusként - magyarázza Baranyai Zoltánné, miközben a gyerekek alkotnak. Anita fejlesztő csoportjában alsó tagozatosokkal mesét dolgoz fel és ahhoz készítenek óriás jelmezeket. Nóra monostorapáti dimbes-dombos természeti tájainak átiratait készíti el a diákokkal. Anna csoportjának tagjai rövid, animációs filmeket forgatnak, miután Rofusz Ferenc Oszkár díjas filmrendezővel találkoztak. Ők jártak a voltak a Budai Rajziskolában, ahol maguk is kipróbálhatták az animálást. A Kecskemétfilm társaságnál pedig a Magyar Népmese sorozat most készülő folytatásának előkészületei fázisait láthatták. Ezeken a helyeken kaptak annyi előtapasztalatot, hogy magabiztosan készítsenek filmet.

A zalahalápi diákok a magyar népművészettel és e vidék népművészetével foglalkoztak, azok hatására készítettek nagy textileket. Mindannyian eredményesen töltik a badacsonyi alkotótábori napokat, sok élménnyel gazdagodva.

Tóth B. Zsuzsa

2017. június 18., 11:00 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...