Kultúra

2016.08.16. 18:55

Alkotás a hegyoldalban - Három projekten is dolgoztak neves művészek a táborban

Balatonalmádi - A jövőbeni almádi panteon első alkotásain és a vörösberényi erődített templomhoz tervezett díszkút főmotívumán is dolgoznak a szobrászok a héten záruló művésztelepen.

Marton Attila

Az ország különböző pontjairól érkezett elismert művészek három projekten dolgoznak múlt hét csütörtök óta. Beretvás Csanád szobrászművész elkezdte kidolgozni az erődített templommal szemközti térre tervezett díszkút fő motívumát. A szoborral az ősi halászfalunak állítanak emléket. A díszkúton helyet kap az a fennmaradt, Szent Istvánnak tulajdonított írás, amelyben a monostornak adományozta Szárberényt , mondta Veszeli Lajos festőművész, a művésztelep ötletgazdája és főszervezője.

 

A művésztelepre érkező művészek és meghívott vendégek az alkotóház udvarán. Veszeli Lajos festőművész (középen, fekete ruhában), a művésztelep ötletgazdája és főszervezője, a kép jobb szélén Fáskerti István kőszobrász, a telep szakmai irányítója Fotó: Zwicker Tamás

A fehér mészkőből készülő szobor fő motívuma egy halászcsónak lesz, amelyben a berényi dombok jelennek meg stilizálva. Beretvás Csanád harmadszor vesz részt a táborban. A szobrász kérdésünkre elmondta, a díszkút csónakmakettje alapján kezdte el faragni a szobrot. A vörös-fehér összeállítású kompozíción mind a tizennégy Berény nevű település címere szerepel majd. A szobrász szeretné még idén folytatni a munkát, és abban bízik, hogy a jövő év első felében be tudja fejezni az alkotást. A díszkút kávájának elkészítésében helyi kőfaragókra számítanak.

A tábor idén is az almádi Öreghegyen található, a szentkirályszabadjai reptér egykori távoli irányadó állomása ad neki otthont, a szervező ezúttal is a helyi P-Art alapítvány. A szervezet és önkéntes segítői az önkormányzat támogatásával rendezik meg a művésztelepet, a városgondnokság az épület környezetének rendbehozatalában segíti az alapítványt.

Az almádi panteonba készülő művek közül a Véghely Dezsőről készült bronzszobor mellett alkotója, Illés Erika szobrászművész Fotó: Zwicker Tamás

A meghívott alkotók a tervezett almádi panteon szobrain is dolgoznak. A település történetéhez szorosan kötődő, egykori tekintélyes polgárok mellszobrai közül az első, dr. Óvári Ferencet ábrázoló portré már szinte teljesen elkészült, alkotója Fáskerti Zsófi és Fáskerti István, az ország legismertebb kőfaragóművészeinek egyike. A szobrász az alkotómunka mellett több követ is hozott, hogy segítse a művésztelepet, ő egyben a telep szakmai irányítója is. A panteon második darabja már csaknem elkészült, a Véghely Dezső történetíróról, vármegyei elöljáróról készült bronzszobrot Illés Erika készítette. A tervek szerint tíz-tizenkét szobor készülne a sorozatban. Természetesen ez hosszabb időt vesz igénybe. Az alapítvány igyekszik megragadni minden lehetőséget a projekt finanszírozására, a közeljövőben a talapzatok felállításához szeretnének forrásokra pályázni, emelte ki Veszeli Lajos, aki elárulta, a történelmi szoborpanteon a vörösberényi kolostor vagy a balatonalmádi egészségház kertjében kapna helyet.

A művésztelepen a Káptalanfüredre tervezett Jézus keresztútjának fő motívumait Illés Erika kezdte el kidolgozni. A stáció létrehozásának ötlete a helyi katolikus közösségtől származik, ezt az önkormányzat is támogatja. Az alkotó a 15. stációt, a feltámadást tervezi készíteni makettben a következő évben, a héten befejeződő táborban egy figura készülhet el gipszből. A munkát a tervek szerint legkésőbb a jövő évi művésztelepen folytatják az alkotók, jegyezte meg Veszeli Lajos.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!