Kultúra

2015.10.04. 07:17

A zene születésünktől a halálunkig elkísér minket

Halas Adelaida bársonyos hangján idézte Jehudi Menuhin szavait, melyben a világ minden népművészetében és zenei stílusában ezernyi színben megmutatkozó igazságra hívta fel a figyelmet a hegedűművész.

Kekk Sára

Október harmadikán, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban, a zene világnapja alkalmából ünnepi koncertet hallgathattak meg az érdeklődők, melynek első felében a Kósa György Városi Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek műsora, míg második része a Balatonalmádi Városi Vegyeskar koncertje volt.

Először Bati János, a kulturális központ igazgatója köszöntötte a közönséget és a világnapokról, főleg a zene világnapjáról beszélt a hallgatóságnak. Mint mondta, a zene születésünktől a halálunkig elkísér minket. Az igazgató elmondta, az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre nevezte ki október 1-jét a zene világnapjának, illetve felidézte a hegedűművész köszöntőjét, melyet első Világnap tiszteletére írt. Egyik mondatát Halas Adelaida a Veszprémi Petőfi Színház színművésze is megismételte, mikor köszöntötte a közönséget, majd ismertette az est programját, melyben Chopin A moll mazurkájától Scott Joplin: Ananász ragtime-ján át a népi dalokig minden megtalálható volt.

Az iskola diákjai, Vadas Csaba, Kárász Nimród, Dávid Csongor, Rézműves Miklós és Kedves Lőrinc zongoránál, míg Gergelyi Noémi és Bagoly Anna hegedűjátékukkal varázsolták el a közönséget és bizonyították, felkészítő tanáraik, azaz Ihász Irén, Horváthné Domonkos Tímea, Fükéné Sebestyén Mónika valamint Tumpek Melinda munkája sem volt hiábavaló. Az este második részében a Balatonalmádi Városi Vegyeskarának tematikusan összeállított műsorát hallhattuk, melynek középpontjában a szerelem állt. Egy versnyi szünet erejéig szakították csak meg műsorukat, mikor Hégely Gábor elszavalta Nagy László: Bartók című versét. Hangversenyünk utolsó darabjával a Padammal a 100 éve született Edith Piaf francia sanzon énekesnőnek állítottak emléket, melyben Károlyi Miklós és Szecsődi Imre is közreműködtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!