Kultúra

2017.01.09. 22:40

A zene összeköti őket

Veszprém - Szerencsések, hogy Veszprémben születtek, hogy itt jártak iskolába, vallotta M. Tóth Géza és Gózon Ákos, a Csermák Antal Zeneiskola Gyökerek és szárnyak című sorozatának vendégei.

Balla Emőke

Visszatérnek az egykori diákok a 100 éves Csermák Antal Zeneiskolába. Gyerekkori élményeikről, pályájukról, eredményeikről beszélnek. M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendezőt és Gózon Ákos tudományos újság-írót összeköti a zene - noha a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora csellózni tanult Pájer Sáránál, majd nagybőgőzni Mozsdényi Györgynél, az Élet és Tudomány főszerkesztője pedig zongorázni Szirbek Józsefnénál -, az iskolai évek, és az, hogy egy osztályban érettségiztek a Lovassy László Gimnáziumban. Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvány kuratóriumának elnöke faggatta a két vendéget a filmrészletekkel, rádiós bejátszásokkal tarkított beszélgetésen.

Gózon Ákos elmondta: az éneklés szeretetét szüleitől örökölte, a zongoráét nagymamájától. Számára, aki jelenleg is foglalkozik tehetséggondozó prog-ramokkal, gyerekként a zeneiskolában különösen sokat jelentett a személyre szabott oktatás. M. Tóth Géza családját is a muzsika szere-tete jellemezte: énekeltek a szülők, zenéltek a testvérek, a nagyszülő; ő ének-zenei általános iskolába járt, csellózott, nagybőgőzött, zenekarban zenélt. Úgy fogalmazott: nincs szerencsésebb születé- si hely, mint Veszprém. Gyerekként sok hatás érte a városban, elsősorban a zenei és a színpadi élményei az erősek.

M. Tóth Géza és Gózon Ákos, a Csermák Antal Zeneiskola egykori növendékei beszéltek pályájukról
Fotó: Penovác Károly

Mindketten Budapesten folytatták tanulmányaikat. Gózon Ákos az ELTE-n végzett magyar-történelem szakon, de hamar beszippantotta őt a média. Angliában tanult újságírást, dolgozott a Magyar Rádióban, a Bartók Rádióban, a Magyar és a Duna Tv-ben. 2004-ben lett az Élet és Tudomány főszerkesztője; a lap lehetőséget ad arra, hogy a tudományt a gimnazista fiatalokhoz is közel hozza. Élvezte, hogy a média minden műfaját kipróbálhatta, a sokszínűség frissen tartja, mondta.

A sokoldalúság jellemzi M. Tóth Géza pályáját is, aki az Iparművészeti Főiskolán kezdte felsőfokú tanulmányait, tanított a Mozgássérültek Pető András Nevelő és Nevelőképző Intézetében, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, vezette az animáció szakot, 2014-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Rendezőként és producerként több sikeres rövidfilmet, színházi produkciót, gyerekfilmet és ismeretterjesztő filmet jegyez.

Alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek sikerrel, közel 40 országban járt zsűrizni vagy filmjeit zsűriztetni, Maestro című rövidfilmjét Oscar-díjra jelölték. Mostanában összművészeti produkciókat készít; szólt a Bartók-maratonról és a Wagner-operákról. Soha nem én vagyok a fontos, hanem a közönség. Másként kell szólni egy Wagner-közönséghez és másként egy hároméves gyerekhez, közölte. Azt mondta, minden eredmény, díj a munkatársak sikere is; ő arra törekszik, abban segít, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!