Kultúra

2017.01.25. 20:17

A terror és a hűség

Csajág - Az izraelita származású Radnóti Miklós hiába tért át a katolikus vallásra, a kegyetlen törvények munkaszolgálatra kényszerítették.

Márkus Zoltán

1942 őszén hasonló társaival együtt Hatvan város vasútállomásán marhavagonok körül dolgoztatták őket. Kirakodás, berakodás. Nehéz munkák. Napi két étkezés, ízetlen és gyér. Civil polgár cukrot nyújtott neves költőnk felé, aki esengve nézte, de nem fogadhatta el. Zsidó rab nem érintkezhetett másokkal. Cselvetéstől is kellett tartani, mert ha a cukros ember beárulná

Az ajánlattevő nem tágított. Egy idő után mindketten a fegyőr elfordulására vártak. Ez bekövetkezett. Mint ahogy a szívmelengető aktus is, mely éltette, tovább erősítette Radnóti hűségét a néphez, a hazájához.Hidegre fordult az idő. A költő meleg kabátot kért a feleségétől. Szentendrén Vass István költőtárs korholta a hatalmon lévőket.

Erre buzdította Radnótit is. Ő azonban így reagált: - De amikor nekem ők is mi vagyunk !1944 májusától a jugoszláviai Bor település rézbányáiban dolgoztatták költőnket. Minden korábbinál súlyosabb munkák és silányabb ellátás. Partizán-osztagokkal együtt felszabadító szovjet egységek közeledtek. Innen el! De hova? Haza. Túl sokan voltak. Haza csak két turnusban távozhatnak. Radnóti mindent elkövetett, hogy az elsőbe kerülhessen.

A hazáért és Fanniért.Ez sikerült is.És ez lett a veszte. Akik Borban rekedtek, azok életben maradtak.A hazafelé vezető útról költőnk négy razglednicája (versike) tanúskodik. Az utolsót a mi Szentkirályszabadja községünkben írta. Ez Radnóti Miklós utolsó lehelete s utolsó vallomása a terrorról és a hűségről. Az elcsigázott ember felett felcsattanó éles parancs (Der Springt noch auf) német, mert elsődlegesen ezen a nyelven fogalmazódtak meg a gyilkos eszmék és az öldöklések.

Fokozódó terror és kiszolgáltatottság nyomán fokozódó hit és hűség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!