Kultúra

2016.04.29. 19:08

A tánc világnapja - Érzékek, árnyalatok, mitológia

Veszprém – Mitológiai ihletésű, klasszikus témájú darabokat vitt színre több alkotó is a tánc világnapján.

Kutasi Zsófia

Premierrel jelentkezett a Pannon Várszínház tánctagozata, a Veszprémi Táncműhely: Krámer György táncművész, koreográfus Faun - Nimfa - Danaida című produkcióját láthatta a közönség. A darabban Krámer György, Turós-Máté Kinga és Iker Bianka lépett fel. Az alkotó a három mitológiai lény karakterén keresztül ábrázolta a különböző sorsokat, életutakat, reflektálva a művészi lét állomásaira. Krámer György a klasszikus témát és figurákat a mai ember kérdésein, vágyain keresztül remek érzékkel hozta közel a közönséghez. A fa mint természetes anyagú szimbólumrendszer jelent meg a színpadon, komplex jelentéstartalommal ruházva fel a teret. Debussy A faun délutánja és A tenger című művei mellett rockzene kísérte a kortárs táncelőadást.


A programsorozatban a Vörösmarty Színház vendégjátékkal mutatkozott be: Euripidész Hekabé című tragédiája ihlette Blaskó Borbála táncművész, koreográfus azonos című, tánccal, mozgással színre vitt történetét.  Az alkotó korábban elmondta, fontosnak tartja, hogy a táncművészet elsősorban érzelmek, érzések, gondolatok kifejezőeszköze legyen. Ezt a célt a Hekabéval tökéletesen elérte. A mély gondolatiság mellett a komplexitás és többrétegű jelentéstartalom intellektuális töltést adott a műnek, festői képvilággal, remek zenei aláfestéssel többszintű kulturális élményt nyújtva. Az emóciók széles skálája jelent meg erőteljes és lágy elemekkel az ösztönöktől a finoman árnyalt érzelmekig.


A tánc világnapi programokat a Pannon Várszínház A Tánc fesztiváljának előzeteseként rendezte meg. Fellépett továbbá a várpalotai ViSion hip-hop, emellett az érdeklődők Bukta Imre és Kónya Réka képzőművészeti performanszát tekinthették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!