A Tánc Fesztiválján a TranzDanz május 25-én lép fel produkciójával

2017. május 19., 18:15 szerző: Kutasi Zsófia
komment
VESZPRÉM A független működési forma kockázatos, de reményt ad, hogy hatással lehetünk a világra - vallja Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz alapítója.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Tánc Fesztiválja XIX. Országos Kortárs Összművészeti Találkozón a Pannon Várszínház szervezésében Kovács Gerzson Péter a TranzDanzzal május 25-én, csütörtökön 18 órakor mutatja be Déjá Vu című produkcióját a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A darab társadalmi kérdéseket taglal.

- A művészet mint jelenség társadalmi produktum - állítja Kovács Gerzson Péter, aki személyes ihletésű elő-adásait is társadalmi kontextusba helyezi. A mű azokról szól, akik hiába próbálnak kitörni, keresni a társadalmi felemelkedés lehetőségét. A kilátástalanság, melankólia, szomorúság, szerencsétlenkedés és szentimentalizmus egyaránt jellemző erre az állapotra. A darabban ábrázolt, adott létbe zárt figurákkal mindennap szembesülhetünk, de akár magunkra is ismerhetünk bennük - sajnálhatjuk, de ki is nevethetjük őket (magunkat). A cím arra utal, mennyire ismerős ez a helyzet, hiszen ezt egyszer már láthattuk. A sötét helyzet ellenére azonban lehet ok a bizakodásra.

Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz alapítója Fotó: archív

- Aki művészetre adja a fejét, azt jellemzi egyfajta, akár naivnak is nevezhető optimizmus, hogy van értelme annak, amit csinál, mert hatni tud a világra. A megszólalás lehetősége azonban felelősséget is jelent, a lehetőség kihasználásának kötelezettsége mellett az is lényeges, mit mond az ember - nyilatkozta az alkotó.

A TranzDanz idén ünnepli harmincéves fennállását. Kovács Gerzson Péter szerint a mai szabályozási viszonyok nem kedveznek a független alkotói létnek, mivel az elő-adó-művészeti törvény módosításával a korábbi támogatás garanciája megszűnt ezen a területen. Vallja, a szuverenitás megőrzése így is fontos, mert ha az ember bekerül az úgynevezett struktúrába, a rendszer természetéből adódóan, annak kiszolgálására kényszerül. Kovács Gerzson Péter nagy jelentőségűnek tartja A Tánc Fesztiválját. Úgy véli, egyedülálló az a küldetés, melyet a fesztivál vállal, vagyis, hogy a hazai kortárs táncművészet jeles alkotásait reprezentatívan vonultatja fel. Fontos volt és talán máig ható Jancsó Miklós filmrendező és Keleti Éva fotográfus hatása, akiknek nyitott és értékorientált szellemisége mindig befolyással volt a szakmára. Lényeges a vidéki helyszín, és hogy egy kőszínház is jelen van a fesztivál életében.

Kutasi Zsófia

2017. május 19., 18:15 szerző: Kutasi Zsófia

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...