Kultúra

2015.11.06. 15:32

Feke Pál énekes, előadóművész az Istvánról, a királyról, Koppányról és tehetségekről (x)

Meg kell tudni élni a pillanatokat. Aki képes a színpadon állva megnyitni a lelkeket, eljutni az emberek szívéig, az hiteles tud maradni, s előbb-utóbb kiválasztja magának a közönség. Itt nem lehet kamuzni, mert azt a nézők észreveszik, s minden visszafelé sül el - mondta Feke Pál, a népszerű énekes, előadóművész, aki Koppányt alakítja az István, a király koncert-színházi előadásban Veszprémben november második felében.

Varga Róbert

Feke Pál eljátszhatta a világ musicalirodalmának legnagyobb szerepeit. Folyamatos színházi és televíziós munkái mellett saját zenekaraival turnézik, amelyekkel bejárta az ország szabadtéri színpadait és sportcsarnokait. Pályafutásának egyik fordulópontja volt, amikor 2008-ban megnyerte a Társulat című versenyt. Ekkor ismerhette meg az ország, miközben ő előtte is eljátszott már több nagy színpadi főszerepet. Ezért is volt számára kockázatos elindulni egy énekversenyen. A kedvelt énekes pár éve a SingSingSing musical-show szereplőjeként lépett színpadra Veszprémben a színházban. Most az Arénában láthatják a nézők viszont az István, a király produkcióban.

- Óriási érzés, hogy olyan énekesekkel állhatok egy színpadon, akik 1983-as ősbemutatóban is szerepeltek. Varga Miklós, Deák Bill Gyula, Nagy Feró hozzájárultak ennek a műnek a legendájához, s ott lehetek közöttük. Meg kell élni az élet ilyen ajándékpillanatait. Közöttük bizonyítani is kell, hogy méltó vagyok mellettük lenni. Az István, a király generációkat köt össze, képes mindent túlélni, megélni, s segít átélni nekünk mindazt, amiért született. Mindig aktuális marad hangsúlyozta Feke Pál, aki ezúttal nem Istvánként, hanem Koppányként látható a koncert-színházi előadásban.

Igaz, ez a szerep sem áll távol tőle, hiszen fellépésein rendszeresen énekli az örökzölddé vált dalokat. Sőt, húsz éves volt, amikor egy amerikai turnén először játszotta Koppányt. S, ha még azt hozzátesszük, hogy egy rendezvényen Varga Miklóssal felváltva énekelhetett számokat az István, a királyból, 2003-ban pedig Tordát énekelte a kecskeméti színházban, akkor neki ez a darab az élete részévé vált.

Feke Pál, aki ezúttal nem Istvánként, hanem Koppányként látható a koncert-színházi előadásban

Feke Pál megélt hatalmas sikereket a mű kapcsán, s azt is, amikor az Alföldi Róbert-féle rendezés nagyon megosztotta a közönséget, s olyan indulatokat gerjesztett, amelyre nem volt még példa rockopera történetében. Ők szereplőként számítottak erre, hiszen amikor egy rendező kortárs előadásként mutat be egy addig klasszikusan, egyféle értelmezésben játszott művet, akkor az nem mindenkinek nyeri el a tetszését. A leporolás megosztó, s vitára ad okot. A mostani koncert-színházi előadás talán azért is találhatta meg egyértelműbben az utat közönséghez, mert az oratórikus feldolgozás, a táncos részek és a legendás énekesek jelenléte a színpadon összekötő kapocsként és energiaként működik a nézők és az előadók között.

Feke Pál is érzi ezt, hiszen az ország legnagyobb csarnokaiban dupla-előadásokkal játszanak zúgó vastaps közepette. S, hogy neki melyik kedvesebb István vagy Koppány szerepe? Az előadó nem tesz különbséget ebben. Koppány figurája népszerű, mert a klasszikus rosszfiúkat, lázadókat szeretik a nézők. Ez egy direkt szerep a műben. Egyértelműek a céljai, indítékai. A dalai is ilyen célzottan kemények. István szerepe összetettebb, önmarcangoló, lírai, miközben megkövetel egy vezetői kiállást, határozottságot. Ez a kettősség énekesileg is próbára tesz mindenkit.

Feke Pált nem csak énekesként, színészként, hanem más szerepben is ismerheti az ország, a TV2 Rising Star című tehetségkutató műsorának zsűritagja volt. Erről az előadóművész azt mondta, nagyon tanulságos volt számára részt venni ebben a versenyben, miközben maga sem hisz abban, hogy ebben az országban percenként feltűnhetnek a tehetségek. Őt elsősorban azok tudják lenyűgözni a színpadon, akik képesek hatni rá, az érzelmeire, gondolataira. És ez szerinte nem feltétlen mindig attól függ, hogy valaki tökéletes technikával kiénekli a legmagasabb hangokat is.

Ő is azért lép színpadra, hogy eljusson a lelkekig mindaz, amit szeretne tolmácsolni egy-egy dallal, színházi előadással. A világot jelentő deszkákon nem lehet kamuzni, mert azt azonnal észreveszik a közönség. Így készül most Shrek szerepére is, az Oscar-díjas animációs filmből készült nagy sikerű musical budapesti bemutatóján jövő május lesz a Papp László Budapest Sportarénában. Ám, amíg ez a bemutató nem jön el számára, továbbra is nagy kedvvel énekli Koppány szerepét is. Egy legendát továbbírva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!